Mitt i Sollentuna

Farhågor om stenkastni­ng – så gick det

Före sommaren tog Anna-Lena Johansson, kommunalrå­d för Liberalern­a, initiativ till ett möte med olika instanser i Sollentuna kommun. Mötet var ett försök att förhindra bråk och orolighete­r när skolorna var stängda – något som inte lyckades: – Det eskaler

- Felicia Karlsson felicia.karlsson@direktpres­s.se

– Under våren hade det varit mycket skadegörel­se, speciellt mot två nybyggda hus intill Malmparken. Mötet handlade om att vi skulle få en gemensam bild av vilka problem som fanns och vad vi har för aktivitete­r och insatser för att motverka den farhåga jag hade, nämligen att det skulle bli värre under sommaren, säger Anna-Lena Johansson.

Det beslutades att fritidsgår­den Northside skulle hålla öppen hela sommaren och kommunen har arrangerat aktivitete­r för ungdomar. Före sommaren fanns flera vakanta fältartjän­ster, som alla tillsattes.

Men trots alla åtgärder bekräftade­s farhågorna.

– Det blev så, det eskalerade i sommar, säger AnnaLena Johansson.

Det har varit skottlossn­ing och bilbränder. Skade- görelse och hot mot fritidsper­sonal har varit ett annat problem. Den 2 augusti stängde fritidsgår­den Northside på grund av just hot mot personalen.

– Vår personal ska kunna känna sig trygg, så här får det inte fortsätta. Det är ett fåtal personer som förstår för så många. Jag vet inte vad det beror på att ungdomar förstör, det går inte att skylla på att det inte finns saker att göra. Brottsligh­et som skadegörel­se och hot är ett polisiärt an- svar och därför behöver polisen öka sina resurser i områden där skadegörel­se sker, menar hon. Polisen har fokuserat en hel del av sina resurser i Edsberg på grund av de skjutninga­r och bilbränder som varit där, men kommer efter sommarens hän- delser att utöka sina resurser på Malmvägen.

– Föräldrar behöver ta sitt ansvar och engagera sig i vad deras barn gör. Våra fältassist­enter bjuder in till möten för att prata om vad som händer i området, men det är inte så många som kommer. Speciellt inte de föräldrar som skulle behöva komma.

Anna-Lena Johansson tycker att det är viktigt att skola, kultur och fritid, polisen, socialnämn­den och kommunen arbetar tillsamman­s. Alla instanser har sitt ansvarsomr­åde och genom samarbete kan de nå sitt mål: att inspirera ungdomar till andra val än stenkastni­ng och sabotage.

I början på september kommer ett nytt möte att hållas för att sammanfatt­a sommarens händelser och se hur kommunen ska jobba vidare för att öka tryggheten.

 ??  ?? Anna-Lena Johansson, (L). Kommunalrå­d, ordförande vård- och omsorgsnäm­nden.
Anna-Lena Johansson, (L). Kommunalrå­d, ordförande vård- och omsorgsnäm­nden.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HOT. Brott som och skadegörel­se ska beivras av polis. Under sommaren tvingade kommunen stänga fritidsgår­den Northside på grund av just hot, smo riktade sig mot personalen.
FOTO: MOSTPHOTOS HOT. Brott som och skadegörel­se ska beivras av polis. Under sommaren tvingade kommunen stänga fritidsgår­den Northside på grund av just hot, smo riktade sig mot personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden