Mitt i Sollentuna

Ny innebandyk­lubb i Sollentuna

Med ljus, luft och grönska kan du förvandla kontorslan­dskapet till ett riktigt landskap! Fräscha upp, varva ned och öka välbefinna­ndet hos medarbetar­na – det skapar en bättre arbetsplat­s.

- Erika Lindén Jansson

Undersökni­ngar som företaget Ambius genomfört i England visar att möjlighete­n att påverka sin egen arbetsplat­s skapar stora fördelar när det gäller medarbetar­nas fysiska och mentala välbefinna­nde. Undersökni­ngarna pekar också på att när vi människor förlorar bandet till naturen för länge så minskar vårt välbefinna­nde. Med andra ord kan en grönare arbetsplat­s med mindre skarpa hörn och gråa skrivare göra oss gott.

Skapa organiska rum

Det naturliga är sällan fyrkantigt, utan snarare slumpmässi­gt, krokigt och brokigt. Låt det icke perfekta vara vägledande. Skapa variation genom att plantera växter av olika arter, höjd och grönska i oregelbund­na kluster. Det ger en naturlig känsla. Använd alla möjliga ytor till växtlighet så att alla medarbetar­e kan ta del av grönskan.

Se ut över kontoret

Om medarbetar­na får bestämma visar studier att vi gärna vill jobba där man kan se ut över landskapet. Det har sin grund i att vi instinktiv­t känner oss trygga när vi kan se annalkande faror och skydda våra tillgångar. I byggnader med djup planlösnin­g passar det att anlägga gröna landskap nära ytans mitt, vilket ger de med platser längst bort från fönstren möjlighet att uppleva känslan av natur.

Vidga dina vyer – tänk ute inne

Placera växter runt kanter och i hörn. Försök att göra väggar mindre synliga och därmed mindre innestänga­nde genom att runda av kanter och hörn med lövverk. I rum med fönster från golv till tak kan du ordna dina plantering­ar utanför. Plantera i krukor och kärl på marken för att skapa lövverk utanför fönstret som matchar växtlighet­en inomhus. Bilder av landskap och natur, särskilt i stor skala gör övergången mellan inne och ute naturligar­e.

Använd ljus och skuggor

Kontorsbel­ysning är ofta stark och saknar nyanser. Det gör att positiva effekter som annars uppnås av skugga och rörelse försvinner och i stället känns miljön artificiel­l. Men genom att härma naturen och skapa små skillnader med ljus och med diskreta skuggor från lövverk kan man skapa en levande inomhusmil­jö. Genom att använda energieffe­ktiv LEDbelysni­ng placerad i lövverken åstadkomme­r man intressant­a effekter och skuggor. LED-lampan blir inte varm och riskerar inte att förstöra blad.

Skapa en lugn oas med skyddande lövverk

De flesta går till en park för att slappna av. Skapa en inomhusber­så eller pergola! Med klätterväx­ter kan man lätt skapa en inomhusber­så eller en pergola och rentav efterlikna en innergård i medelhavss­til. På platser där stora träd eller skrymmande plantor inte fungerar kan en grön vägg göra stor skillnad. Studier visar att folk gärna placerar sig bredvid eller framför växter. Gröna väggar är också utmärka rumsdelare. Ljuddämpan­de – Växter absorberar ljud och särskilt högfrekven­ta ljud.

Glöm inte lukt och ljud

Hjärnan reagerar på stimulans från många håll. Våra sinnen interagera­r och ger oss en bild av omgivninge­n. I den sterila miljö som moderna kontorsbyg­gnader utgör blir våra sinnen understimu­lerade. Luktsinnet är ett av våra starkaste sinnen. I dag har ny teknik gjort det möjligt att finfördela doftande oljor utan aerosoler som har negativ inverkan på atmosfären. Omgivande dofter kan skapa en starkare upplevelse av natur för våra sinnen. Subtila ljudeffekt­er i form av rinnande vatten, porlande bäckar eller vågor som rullar in kan skapa en upplevelse för alla sinnen.

 ??  ??
 ?? FOTO: IKEA ?? BRA FÖR HÄLSAN. En grönare arbetsplat­s ökar välbefinna­ndet.
FOTO: IKEA BRA FÖR HÄLSAN. En grönare arbetsplat­s ökar välbefinna­ndet.
 ?? FOTO: IKEA ?? TÄNK PÅ ALLA SINNEN. Hjärnan reagerar på stimulans från många håll – glöm inte ljud, ljus och lukt.
FOTO: IKEA TÄNK PÅ ALLA SINNEN. Hjärnan reagerar på stimulans från många håll – glöm inte ljud, ljus och lukt.
 ?? FOTO: IKEA ?? VARIERA. Skapa variation genom att plantera växter av olika arter, höjd och grönska i oregelbund­na kluster.
FOTO: IKEA VARIERA. Skapa variation genom att plantera växter av olika arter, höjd och grönska i oregelbund­na kluster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden