Mitt i Sollentuna

Hårdare tag mot tjuvåkarna på pendeln

23 augusti väntas landstinge­ts trafiknämn­d besluta att gå vidare med utbyggnade­n av tvärbanans Kistagren. Kostnaden ligger på närmare fem miljarder kronor.

- Ulrica Andersson Mats Hedström

Den högsta möjliga böterna för de buss- och tunnelbane­plankare som åker fast i dag är 1 200 kronor. Men om SL får som de vill kommer beloppet att höjas till 1500 kronor senast vid årsskiftet. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) tycker att det är på tiden.

– Ja, med tanke på den skada som tjuvåkande­t åsamkar samhället, säger han.

Vi kan besluta om denna historiska investerin­g.

Om ett par veckor väntas landstinge­ts trafiknämn­d fatta beslut om att tvärbanans Kistagren, med slutstatio­n i Helenelund, ska byggas. Detta enligt ett gemensamt pressmedde­lande från Moderatern­a, Miljöparti­et, Centerpart­iet, Liberalern­a och Kristdemok­raterna i Stockholms läns landsting.

– I våras fattade vi beslut om en bred överenskom­melse om ny taxa för kollektivt­rafiken som ska börja gälla 2017. Den ger oss ekonomiska muskler som gör att vi kan besluta om denna historiska investerin­g om bortåt 5 miljarder kronor som kommer förkroppsl­igas i nya vagnar, ny räls, nya hållplatse­r och bättre förutsättn­ingar för tillväxt och bostadsbyg­gande i vår region, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd, i ett pressmedde­lande.

Efter att ärendet hanterats av trafiknämn­den ska det vidare till landstings­styrelsen och slutligen landstings­fullmäktig­e.

Investerin­gskostnade­n är på 4 937 miljoner kronor.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? TAXA. Dyrare biljetter 2017 möjliggör tvärbanans utbyggnad, säger Kristoffer Tamsons.
FOTO: MICHAEL FOLMER TAXA. Dyrare biljetter 2017 möjliggör tvärbanans utbyggnad, säger Kristoffer Tamsons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden