Mitt i Sollentuna

Pensionär plockat skräp i sju år

Sollentuna­bon Bertil Berntsson har under sju års tid plockat skräp i kommunen, helt på eget initiativ. Han tycker fler borde göra som han.

- Felicia Karlsson

– Jag lärde mig i skolan att man ska hålla rent kring sig och plocka upp skräp efter andra om de inte gör det själva, berätta han.

Allt började när Bertil Berntsson gick och samlade pantburkar.

– Jag är pensionär och behöver lite extra pengar, så jag pantar och använder pantkvitto­na när min fru och jag handlar. Men när jag gick där och plockade pant började jag till slut plocka skräp också. Det ser inte snyggt ut när det ligger massa skräp överallt.

Varenda kväll plockar Bertil Berntsson skräp efter Strandväge­n. Han organisera­r även runt sopstation­en som finns där, så fåglarna ska hålla sig borta.

– Folk sitter och grillar vid Strandväge­n och så flyger deras skräp i väg och det bryr de sig inte om. Då plockar jag upp det i stället för att det ska flyga omkring.

Bertil Berntssons tröttnar aldrig och tycker det borde finnas fler som på eget initiativ plockar skräp för att hålla rent. Han har fått många tack för sin insats av personer som rör sig mycket kring Strandväge­n. Vid ett tillfälle fick han en chokladkar­tong och en annan gång femtio kronor.

– Folk säger det är kul jag gört. Speciellt de som bor där, de tycker det är bra. Han skulle gärna se någon form av uppskattni­ng från kommunens sida.

– För ungefär en månad sedan sa chauffören som hämtar soporna att han skulle berätta om mig för kommunen, men jag har inte hört någonting.

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? RENT. Bertil Berntsson har under sju års tid sett till att Strandväge­n är fri från skräp.
FOTO: FELICIA KARLSSON RENT. Bertil Berntsson har under sju års tid sett till att Strandväge­n är fri från skräp.
 ??  ?? PLOCK. Plockpinne­n som Bertil Berntsson tar upp skräpet med har han fått av bostadsrät­tsförening­en där han bor, eftersom han även plockar skräp i sitt bostadsomr­åde.
PLOCK. Plockpinne­n som Bertil Berntsson tar upp skräpet med har han fått av bostadsrät­tsförening­en där han bor, eftersom han även plockar skräp i sitt bostadsomr­åde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden