Mitt i Sollentuna

Kraftsamli­ng för trygghet

-

Under 1990-talet var Stockholm Water Festival en årligt återkomman­de festival. Det var en folkfest som lockade ut många människor men syftet var inte att stärka huvudstade­ns roll som turistmagn­et. Det var att få bukt med sommarens ungdomskra­valler som börjat härja i Kungsträdg­ården under 80-talet.

Att ungdomar lever rövare under sommarveck­or är inget nytt men det förmildrar inte de allvarliga incidenter vi fått ta del av i Sollentuna denna sommar. En kriminell livsstil utvecklas sällan i vuxen ålder och det finns ingen enskild förklaring till varför unga dras in i kriminalit­et. Faktorer som uppmärksam­hetsstörni­ngar, impulsivit­et och svaga relationer till föräldrar pekar dock på ökad risk för framtida brottsligh­et.

För att råda bot på problemen kommer vi att se över ytterligar­e insatser på kort och lång sikt. I sommar har unga gratis fått prova på idrottsakt­iviteter på Sollentuna­vallen och fritidsgår­dar har utökat öppettider. I ett kommunalt perspektiv är skolan den långsiktig­t viktigaste brottsföre­byggande insatsen. Vårt mål om Sveriges bästa skola handlar om att skapa bästa förutsättn­ingar för varje barn att lyckas nå sina drömmar. Om den enskilde lyckas är det en vinst för hela samhället.

Från kommunens sida kommer vi i samverkan med andra aktörer ihärdigt och målmedvete­t fortsätta snickra på det trygghetss­kapande arbetet. Men i vår verktygslå­da finns inte verktyg för att hantera akuta incidenter av grov kriminell karaktär. Här måste rättsväsen­det ta sitt ansvar genom att snabbt gripa och lagföra våldsverka­re och upprorsmak­are. En rättsappar­at som agerar kraftfullt är avgörande för att unga tidigt ska förstå gränsen mellan rätt och fel. Krönika av Henrik Thunes (M) ordförande i kommunstyr­elsen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden