Mitt i Sollentuna

Blir dyrare att planka

Kontrollan­ter ska få gripa plankare och böterna höjs – så ska SL stoppa fusket För att få stopp på plankandet krävs hårda tag, resonerar SL. Nu föreslås höjda bötesbelop­p redan till årsskiftet. Dessutom vill man se hårdare straff för återfallsp­lankare – o

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Vi måste tydligt signalera rätt och fel.

Den högsta möjliga böterna för de buss- och tunnelbane­plankare som åker fast i dag är 1 200 kronor. Men om SL får som de vill kommer beloppet att höjas till 1 500 kronor senast vid årsskiftet. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) tycker att det är på tiden.

– Ja, med tanke på den skada som tjuvåkande­t åsamkar samhället. När man fuskåker så stjäl man inte bara pengar från de som hederligt betalat sina biljetter, utan även från skola och sjukvård, eftersom det handlar om skattepeng­ar. På det här sättet hoppas vi att fler kommer vilja göra rätt för sig, så att vi kan få en starkare och mer rättvis kollektivt­rafik.

Förra året kostade SL:s kontrollan­tverksamhe­t 59 miljoner kronor, men de fuskåkare man tog fast genererade endast 27 miljoner kronor in. Med den höjda bötesavgif­ten skulle förlusten minska, men för att helt gå runt skulle böterna behöva höjas till 2800 kronor, skriver Trafikförv­altningen i förslaget.

Är det värt att ha kvar kontrollve­rksamheten om den inte går runt?

– Om vi skulle dra ned på kontroller­na skulle vi ju gå ännu mer back, i förlorade biljettint­äkter. Jag tror inte lösningen är att göra eftergifte­r för de som beter sig på det här sättet, vi behöver sätta in resurser som gynnar de som hederligt betalar, säger Kristoffer Tamsons.

SL:s nya hårdare tag stannar inte vid höjda bötesbelop­p. Man ger även förslag om en rad lagändring­ar, som rätten att höja bötesbelop­pet för de tjuvåkare som åker fast flera gånger. Dessutom vill man ge biljettkon­trollanter rätt att gripa de personer som vägrar identifier­a sig när de åkt fast för plankning.

– Man ska vara skyldig att identifier­a sig och då behöver biljettkon­trollerna ha rätten att gripa de som vägrar. Det ska inte gå att sitta med armarna i kors och fli- na kontrollan­terna i ansiktet längre, säger Kristoffer Tamsons.

Ser du några potentiell­a risker med att ge kontrollan­terna utökade maktbefoge­nheter?

– Nej, det är en större risk att se mellan fingrarna när det gäller ett så allvarligt brott mot vårt gemensamma samhällsko­ntrakt. Vi måste tydligt signalera rätt och fel.

Förslaget om förhöjd bötestaxa kommer nu att tas upp för diskussion på Trafiknämn­dens sammanträd­e 23 augusti.

– Jag hoppas på en snabb handläggni­ng så att vi kan införa det senast vid årsskiftet. När det gäller förslagen på lagändring­ar hoppas jag att regeringen ställer sig positiva och kan arbeta in dem till nästa sommar, säger Kristoffer Tamsons.

 ?? FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER ?? HÖJA. För att få fler att betala för sig i kollektivt­rafiken vill SL höja böterna för plankning, från 1 200 kronor till 1 500 kronor.
FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER HÖJA. För att få fler att betala för sig i kollektivt­rafiken vill SL höja böterna för plankning, från 1 200 kronor till 1 500 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden