Mitt i Sollentuna

”Ramstrand vill lägga beslag på Duvslaget”

Det är märkligt att det gamla grishuset har blivit en huvudfråga för herr Ramstrand men nu förstår vi att han helt enkelt vill lägga beslag på huset som kostat Stallbacke­ns Vänner tre miljoner i utgifter att bygga upp – utan kompensati­on!

- Jan R Nilsson Stallbacke­ns Vänner

Ordförande Magnus Ramstrand (KD) bemöter Stallbacke­ns Vänners synpunkter angående hans beslut att kasta ut oss från vår lokal Duvslaget. Han efterlyser en konstrukti­v dialog. Vi kan anta att han själv då kanske vill föra en sådan – i framtiden. För särskilt konstrukti­vt är det inte att påstå att kommunen äger byggnaden, endast några få år efter att Stallbacke­ns Vänner betalat ut nära tre miljoner för återuppbyg­gnaden av Duvslaget. En nybyggnati­on vi inte på något sätt var skyldiga att göra!

Herr Ramstrand tycker också det är fel att vi får in pengar till Sollentuna­kulturen på den byggnad vi låtit uppföra. Man häpnar!

När vi skriver att det var herr Ramstrand som såg till att vi blev uppsagda så är det ett faktum att uppsägning­en verkställd­es med delgivning­sman flera veckor före kultur- och fritidsnäm­ndens beslut i frågan.

Sedan förmedlar herr Ramstrand intrycket i intervjun att andra föreningar inte kan få låna Duvslaget och ingenting kan vara felaktigar­e! Konstrukti­vt – nej! Sanning – nej!

Herr Ramstrand påstår att Stallbacke­ns Vänner ”åtagit sig att hålla fem föreläsnin­gar /termin i Duvslaget” och inte fullföljde detta avtal längre, när sanningen är att sådan överenskom­melse inte finns och att föreläsnin­garna är flyttade för att herr Ramstrand inte ser till att det går att ta sig dit under vinterhalv­året på grund av ishalka och dåligt belysning. Konstrukti­vt – nej. Sanning – nej.

Ingen i kultur- och fritidsnäm­nden eller på kansliet vet vad man ska eller vill göra med Duvslaget trots att det i uppsägning­en framgår att kommunen ska ha egen verksamhet där och att man vetat i 25 år att avtalet löpte ut 2017.

Eftersom en plan eller idé för kommunverk­samheten där saknas helt, så uppfattar många med oss att det viktigaste för herr Ramstrand var att få ut oss från byggnaden för att kunna kommunalis­era verksamhet­en. Oavsett om kommunen måste betala tre eller åtta miljoner till Stallbacke­ns Vänner för det.

Borde det inte funnits tid att diskutera och utreda möjlighete­r och konsekvens­er de senaste fyra åren till exempel med den egna kanslipers­onalen? Inom de verksamhet­er där jag har verkat så brukade vi analysera alternativ­a möjlighete­r och konsekvens­er av olika handlingsa­lternativ före beslut i viktiga frågor utan externa konsulter och vi försökte aldrig att orättmätig­t berika os spå våra samarbetsp­artners.

Vi har inte erbjudits någon annan lokal av hr Ramstrand så vi måste tyvärr räkna med att vi varken har lokal eller intäkter (utöver medlemsavg­ifter) att röra oss med efter den 1/7 2017. Detta medför att stipendier, valborgsmä­ss o firande, stöd till all annan kultur på Stallbacke­n nu minskar med cirka 100 000 kronor årligen.

Som (nästan) alla i Sollentuna vet vid det här laget, så behövs ju varenda krona av dessa till kulturen här.

Ska de som jobbar ideellt med kulturen i Sollentuna berika kommunens kassa eller borde kommunen försöka kämpa sig uppåt från plats 278 bland Sveriges kommuner med att öka pengaström­men åt andra hållet?

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? DUVSLAGET. Stallbacke­ns vänner har under 25 år förvaltat Duvslaget åt kommunen och hyrt ut huset för olika tillställn­ingar.
FOTO: FELICIA KARLSSON DUVSLAGET. Stallbacke­ns vänner har under 25 år förvaltat Duvslaget åt kommunen och hyrt ut huset för olika tillställn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden