Mitt i Sollentuna

Ingen vindi segel för kvarn

Det räckte inte med handkraft för att få kvarnens vingar att snurra. Vinden var och förblev alldeles för svag då den gamla kvarnen visades på kullen i Överby.

- Michael Folmer

Under förra lördagen var det Kvarndagen och Överby kvarn stod i centrum då Arbetsgrup­pen för Överby kvarn hade en visning av den gamla kvarnen från 1860-talet. Alla hoppades att kvarnen skulle få vind i seglen eftersom väderutsik­terna såg lovande ut, men en viss oro för den svaga vinden fanns ändå.

– Det krävs minst åtta sekundmete­r för att vi skall kunna mala. Jag försökte med handkraft att få kvarnens vingar att snurra i den svaga vinden, men tyvärr blev det ingen malning i dag då vinden inte var tillräckli­gt stark, berättade Per-Inge Gyllenhamm­ar, en av tio som ingår i kvarngrupp­en.

Alla var välkomna att besöka den gamla kvarnen och se hur det går till att sätta de fyra seglen på kvarnens vingar. Det är hembygdsfö­reningen med kvarngrupp­en som sköter och driver kvarnen. Hembygdsfö­reningen övertog den på 1930-talet och då var den i mycket dåligt skick. Arbetsgrup­pen för Överby kvarn började restaurera kvarnen 1991 och i maj 1995 var det återinvign­ing.

Överby kvarn är en hättkvarn. Det innebär att det är överdelen som vrids när vingarna skall vridas mot vinden. Den är också den enda kvarnen som finns kvar av de sex som funnits i Sollentuna, och den enda i Stockholms län som är i bruk och kan mala spannmål.

– Jag hade funderinga­r om inte det var dags att byta ut kvarnens vingar då de såg ut att vara i ett ganska dåligt skick, och bara någon dag efter Kvarndagen 2014 kom en storm som förstörde vingarna. Man fick då tillverka nya vingar som monterades på kvarnen förra sommaren, berättade PerInge Gyllenhamm­ar.

Strax intill kvarnen, på Överby gård konstcentr­um, var det sista chansen att få se en utställnin­g av bruksförem­ål av smide, måleri och akvarell. Nästa utställnin­g öppnar 24 september då Pia Edstedt (grafik och måleri) och Åsa Olofsson (keramik) visar sina alster, medan Åsa Lundgren-Eriksson oftast finns i sin ateljé som ligger intill Konstcentr­um och arbetar i bland annat betong. Överby gård konstcentr­um drivs av en ideell förening av konstnärer och många av konstnärer­na har även sin ateljé på den övre våningen.

... bara någon dag efter Kvarndagen 2014 kom en storm som förstörde vingarna.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? VINGARNA. Lite trixigt är det att sätta seglen på de stora vingarna. Bill Bodin, Jojje Eriksson och Per-Inge Gyllenhamm­ar vet hur man gör och de har gjort det många gånger.
FOTO: MICHAEL FOLMER VINGARNA. Lite trixigt är det att sätta seglen på de stora vingarna. Bill Bodin, Jojje Eriksson och Per-Inge Gyllenhamm­ar vet hur man gör och de har gjort det många gånger.
 ??  ?? FÖRVÅNAD. Hugo (5 år) blev förvånad över att kvarnens innanmäte var gjort av trä. Han trodde att det skulle vara mer metall.
FÖRVÅNAD. Hugo (5 år) blev förvånad över att kvarnens innanmäte var gjort av trä. Han trodde att det skulle vara mer metall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden