Mitt i Sollentuna

Hårda besparinga­r kan drabba Solom och äldre

- Anna Wettergård

Vård- och omsorgsnäm­nden går back. Då riskerar Solom, kommunens eget bolag för vård och omsorg, att drabbas hårt av besparinga­r.

– Jag är orolig både för Solom och för brukarna, säger op- positionsr­ådet Freddie Lundqvist (S), som reagerar kraftigt på förslagen.

Sollentuna­bon Sozan undrar hur hon ska klara av sin vardag när besparinga­rna inom hemtjänste­n nu börjar märkas av.

Vård- och omsorgsnäm­nden går back. Därför sparar kommunen nu in – bland annat på hemtjänste­n. Bolaget Solom är kommunens eget bolag för vård och omsorg och drabbas hårt av besparinga­rna.

– Jag är orolig både för Solom och för brukarna. Det säger opposition­srådet Freddie Lundqvist (S), som reagerar kraftigt på förslagen.

I kommunfull­mäktige i förra veckan tog Freddie Lundqvist upp ett brev som Solom hade skrivit till kommunen. I brevet uttryckte de sin oro för hur de skulle kla- ra av ett antal besparings­åtgärder från kommunens sida – vissa beslutade och vissa bara föreslagna. Bland annat skrev Solom att:

”Förändrade ersättning­ar kan leda till kraftiga kvalitetsf­örsämringa­r för kun- derna då innehållet i avtalen måste anpassas till ersättning­snivåerna” och ” Ytterligar­e effektivis­eringar utöver de som redan genomförts under åren 2013-2016 skulle innebära stora omställnin­gar för företaget och svårig- heter att erbjuda våra medarbetar­e heltidsans­tällningar och vara en attraktiv arbetsgiva­re i linje med kommunens mål”.

Freddie Lundqvist är orolig för dem som brukar vårdoch omsorgsnäm­ndens tjänster.

– Jag tror inte att kommunen kommer att bryta mot lagen när det gäller att ge Sollentuna­borna vård

Jag är riktigt orolig för hur de ska hantera det här.

och omsorg. Men jag är orolig för att man kommer att ligga på en låg nivå oerhört nära den lagstadgad­e nivåerna.

Han är också bekymrad för bolaget Solom.

– Jag är riktigt orolig för hur de ska hantera det här. Kan Solom överleva?

Han tycker att det behövs skjutas till mer pengar till vård- och omsorgsnäm­nden och till Solom.

egen skuggbudge­t har opposition­en bland annat använt en så kallad välfärdsmi­ljard för att finansiera vård- och omsorgsnäm­ndens underskott – en välfärdsmi­ljard från staten som kommunen troligen men inte helt säkert kommer att få ta del av.

– Men får vi mot förmodan inte de här pengarna finns det möjlighet att justera budgeten – till exempel genom att ändra på skattesats­en.

Dessutom tycker Freddie Lundqvist att kommunen kan använda de pengar som de i dagsläget lägger undan till resultatmå­l och till oförutsedd­a utgifter.

– De pengarna används inte utan hamnar i skattkista­n. Sedan kan de inte användas till drift utan bara till investerin­gar. Men det är i driften som pengarna behövs.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Opposition­srådet i Sollentuna Freddie Lundqvist (S).
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Opposition­srådet i Sollentuna Freddie Lundqvist (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden