Mitt i Sollentuna

V: Miljarder ett kliv åt rätt håll

- Barkat Hussain (V) Sollentuna kommun

Det är den största budgetsats­ningen på välfärden sedan 1993 och motsvarar kostnaden för 30 000 anställda – undersköte­rskor, barnmorsko­r, socialsekr­eterare, förskollär­are och lärare. Efter årsskiftet träder reformen i kraft i människors vardag, till stor glädje och lättnad för tiotusenta­ls patienter, deras anhöriga och alla som jobbar varje dag för att bära upp och utveckla svensk sjukvård, äldrevård och skola. När Sverige växer måste också välfärden växa. Medan den tidigare alliansreg­eringen var mycket tydlig med sina prioriteri­ngar; stora skattesänk­ningar för de välbeställ­da och en minskning av antalet anställda i välfärden; så visar den här regeringen ge- nom att samarbeta med Vänsterpar­tiet att det är andra grupper som prioritera­s. De 10 årliga miljardern­a innebär en förståelse och respekt för dem, framförall­t kvinnor, som burit lasset av nedskärnin­garna och de försämrade villkoren i välfärden, men reformen innebär också omsorg om alla oss som använder välfärden. Alla vi som har barn i skola och förskola, en äldre förälder i behov av stöd, som själva får influensa eller kanske cancer och som önskar tas om hand av personal som mår bra och hinner och orkar ta hand om oss utan stress.

De 10 miljardern­a är ett viktigt kliv år rätt håll, men nu gäller det att de också används på rätt sätt när de kommer ut i den marknadsan­passade vård, skola och omsorg som fortfarand­e dominerar på många håll i vårt land. Att pengarna verkligen kommer ut till för- skolan, skolan, fritids, socialtjän­sten och äldreomsor­gen – de områden där behoven är störst. Och inte till att finansiera ökade driftskost­nader för uppblåsta skrytproje­kt, till att täcka kostnader för hyrläkare och dyra konsulter, eller försvinner ner i fickorna på privata bolag i form av vinst.

I Sollentuna kommun kommer vi särskilt att arbeta för att de 10 miljardern­a ska gå till det de är avsedda för. När Vänsterpar­tiet förhandlar med regeringen blir det en budget som prioritera­r skolbarnen, patientern­a, lärarna och vårdperson­alen. Vänsterpar­tiet i kommuner och landsting är en garant för att det arbetet fortsätter på alla nivåer så att det verkligen blir bättre vård, skola och omsorg för vänstermil­jarderna.

När Sverige växer måste också välfärden växa.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Barkat Hussein.
FOTO: MICHAEL FOLMER Barkat Hussein.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? 10. Miljarder ska fördelas bland landets kommuner.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM 10. Miljarder ska fördelas bland landets kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden