Mitt i Sollentuna

Margit gör en Bertil – plockar skräp

Bertil Berntsson är inte ensam. Det finns fler äldre som plockar upp skräp och håller Sollentuna rent. 90-åriga Margit Tiberg är en av dem.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

För några veckor sedan kunde Vi i Sollentuna berätta om Bertil Berntsson som gick rundor och plockade upp skräp efter slarvpella­r. Margit Tiberg läste den artikeln och bestämde sig för att slå en signal till Bertil. – Jag ringde honom detsamma och det var roligt att prata med honom, säger Margit Tiberg.

Margit går ibland ut med sin rullator för att plocka skräp längs gatorna vid Östra Viby. Drivkrafte­n för Margit är förstås att det ska vara rent och snyggt. Hon plockar inte bara upp skräp, utan är aktiv på flera sätt. Hon skriver brev till hushållen i närområdet där de uppmanas att hålla ordning efter sig. Det blir hundratals brev under varje år.

– Jag förstår inte varför folk måste kasta saker på marken, säger hon. En annan drivkraft är att hålla igång. I sina yngre dagar brukade Margit springa en halv mil om dagen och hon känner ett starkt behov av att röra på sig. – Jag måste ut och röra på mig varje dag, säger hon. Hon slänger inte allt hon kommer över. På fönsterbrä­det hemma hos Margit står en samling med cigarettpa­ket och snusdosor som folk har slängt på marken. Knox, Göteborgs rapé och Gustavius är bara några av märkena man kan skåda.

Hon tar också till vara på spritflask­or hon kommer över. Först rengör hon dem och sedan fyller hon dem med en annan dryck.

– Jag gör röd vinbärssaf­t och häller i flaskorna, uppger hon. Enskilda högtider kan också få en annan betydelse för Margit. I påskas samlade hon på sig en hel del fjädrar som legat på marken. Dessa stoppade hon sedan i en vas och använder de som blommor. Hon ser en fördel med detta.

– Har man inte bytt vatten i blommorna efter ett tag, så stinker det.

Trots att Margit har plockat upp en hel del skräp under de tre år som hon har hållit på, tycker hon ändå att folk har skärpt sig på senare tid.

– Jag tycker det blir bättre och bättre, menar hon.

Jag förstår inte varför folk måste kasta saker på marken.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SKRÄPSAMLA­RE. Margit Tiberg går rundor med sin rullator. ■ NAMN: Margit Tiberg ■ ÅLDER: 90 år ■ FAMILJ: En son, en dotter och två barnbarn
FOTO: JONAS CARLSSON SKRÄPSAMLA­RE. Margit Tiberg går rundor med sin rullator. ■ NAMN: Margit Tiberg ■ ÅLDER: 90 år ■ FAMILJ: En son, en dotter och två barnbarn
 ??  ?? Vi i Sollentuna nummer 33/2016.
Vi i Sollentuna nummer 33/2016.
 ??  ?? ÅTERVUNNET. En snussamlin­g av dosorna och saft i spritflask­orna.
ÅTERVUNNET. En snussamlin­g av dosorna och saft i spritflask­orna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden