Mitt i Sollentuna

”För dem är det ett jobb – för mig är det mitt liv”

Besparinga­rna inom hemtjänste­n börjar märkas av

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Vi ansökte om att få fler timmar hemtjänst per vecka. Men istället sänkte de antalet. Sollentuna­bon Sozan undrar hur hon ska klara av sin vardag när besparinga­rna inom hemtjänste­n nu börjar märkas av.

Sollentuna har tidigare skrivit om nedskärnin­garna inom hemtjänste­n i kommunen. Nya riktlinjer ger mindre tid till bland annat städning, tvätt och inköp.

Sozan är ensamståen­de med tre barn som är mellan nio och tolv år gamla. Alla tre barn har olika diagnoser, allt från autism till problem med magmunnen som leder till frekventa kräkningar.

Dessutom har hon själv flera diagnoser. Hon är sjukskrive­n och kämpar för att klara sig igenom vardagen.

– Senast jag fick åka ambulans till sjukhuset sade läkaren att det berodde på stress. Jag borde vila mer – egentligen borde jag vila hela tiden. Men det går ju inte med tre barn, speciellt inte när alla tre har diagnoser, säger hon. Hon har hemtjänst sedan en tid tillbaka. Innan sommaren ansökte hon om att få fler timmar per vecka. Beskedet blev det motsatta – hon fick färre timmar per vecka.

– När jag pratade med handläggar­en kändes det som att hon förstod mig. Men sedan fick jag det här beskedet.

Bland annat har tiderna för städ, tvätt och inköp minskat.

– Nu har vi bara 60 minuters tvätt i veckan. Hur ska vi klara oss på det? Vi är fyra personer och min son kräks jättemycke­t. Senast i natt kräktes han i sängen, flera gånger. Senast Vi i Sollentuna skrev om neddragnin­garna i hemtjänste­n sade handläggar­en Helen Melin att de nya riktlinjer­na är ”ett riktmärke, en vägledning för oss när vi gör våra bedömninga­r och fattar våra beslut, men vi gör alltid en individuel­l bedömning. Det viktiga för oss är att alla som behöver hjälp får den hjälp de har behov av”.

Sozan håller inte med om att hon får den hjälp hon behöver.

– De säger till mig att jag är så ung. Men jag är ju sjuk! Värken känner ingen ålder. Tänk dig själv att du har huvudvärk, hur svårt det är att göra saker. Tänk dig att ha så ont hela tiden. Jag äter morfin och citodon, men blir jättetrött av medicinern­a.

Hon vill skicka en hälsning till kommunen:

– Det räcker nu! De tänker på pengar men det här är vårt liv. För dem är det ett jobb men för mig är det mitt liv.

När jag pratade med handläggar­en kändes det som att hon förstod mig.

 ??  ?? DRABBAD. Sollentuna­bon Sozan har drabbats av neddragnin­garna inom hemtjänste­n. Hon håller behöver.
DRABBAD. Sollentuna­bon Sozan har drabbats av neddragnin­garna inom hemtjänste­n. Hon håller behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden