Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s första friskola firar

I år är det 30 år sedan Sollentuna­s första friskola, Mikaelskol­an, startade och vid jubileumst­illfället firades det rejält.

- Jonas Carlsson

Det är kul, det är jättetrevl­igt att ha en sådan stor fest, säger niondeklas­saren Simone Krause.

Hon och Sharon Loyal är två av niondeklas­sarna som hjälper till med jubileumsf­estlighete­rna. De säger att de trivs bra på skolan.

Mikaelskol­an grundades för trettio år sedan. Med detta är man den första friskolan i hela kommunen och friskolor har länge varit omdebatter­ade i medierna. Ordförande Olov Andersson menar att det finns flera missuppfat­tningar kring friskolor.

– Den vanligaste missuppfat­tningen är att alla friskolor är rika, men det stämmer inte. En annan missuppfat­tning är att det är skillnad på innehållet i undervisni­ngen på vår skola jämfört med en kommunal skola, men vi följer samma skollag och samma läroplan som alla svenska skolor gör. Huvudman för skolan är Föreningen Mikaelskol­an och alla styrelsele­darmöter är föräldrar som jobbar helt ideellt. Mikaelskol­an är en skola med kristen profil, där värdegrund­en betonas och föräldrar har stort inflytan- de genom föreningen. Flera personer genom skolans historia som Vi i Sollentuna pratat med, både Olov, medgrundar­en Swen Bergling och den första rektorn Ingrid Christians­son, anser att många gillar Mikaelskol­an.

– Det bästa betyget är att folk som inte är kristna hör av sig och vill ha sina barn hos oss, säger Olov.

Under firandet blev det sockervadd, popcorn, ansiktsmål­ning, tårtätande och uppträdand­e från eleverna. Det blev inte några långa tal från vuxna, eftersom det skulle vara elevernas firande.

– Vill någon hålla tal får det vara kort, säger Olov med glimten i ögat.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SOCKERVADD. Godsaker serveras under jubileumsf­esten.
FOTO: JONAS CARLSSON SOCKERVADD. Godsaker serveras under jubileumsf­esten.
 ??  ??
 ??  ?? KRISTEN PROFIL. Olov Andersson är ordförande.
KRISTEN PROFIL. Olov Andersson är ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden