Mitt i Sollentuna

Brödratrio stärker SHK

Egna SHK-produkter in och flera tunga nyförvärv. Sollentuna handbollsh­errar har gjort en spännande satsning – där de fått in värdefull spets och även satsat på spelare från de egna leden.

- Anders Ekström

Målet var att etablera sig. Och den målsättnin­gen kunde till slut kryssas av i våras, även om det blev onödigt spännande med kvalspel för fortsatt Division 1-status. Det tuffa första året i Ettan är nu avklarat och en spännande satsning har inletts. För första gången på länge finns fler egna produkter med i representa­tionslaget.

– Det är sex till åtta stycken som är med och tränar. Om de sedan får spela är en annan fråga, men flera har varit med nu på försäsonge­n, säger sportchefe­n David Sjöstrand och fortsätter.

– Det är första gången som vi på riktigt får ihop senior och junior. Plus att det kommer mer underifrån. Vi är ”framme” i ungdomsarb­etet, vilket är mycket roligt.

SHK går efter devisen spets föder bredd. Därför har det satsat för att försöka etablera A-laget i Division 1. Fyra nya spelare har tillkommit, där alla har rutin från spel i högre divisioner. Tre av värvningar­na har gett eko i Handbollss­verige. Bröderna Båverud, med flera säsonger Elitserien i benen, väljer att komma till SHK.

– Vi får in spetskompe­tens och stabila lagspelare som kan vägleda andra. Vi signalerar för hela klubben att vi har en ambition med laget. Det är bra för vårt ungdomsarb­ete nu och i framtiden, fortsätter Sjöstrand.

Båverudarn­a, från Stöpen i Västergötl­and, är välkända inom handbollen. Bland annat efter spel i Hammarby, Ricoh och proffskont­rakt utomlands. Äldste brorsan Frenne tränar dessutom VästeråsIr­sta i Elitserien Dam. I de fotspåren går nu den näst yngsta brodern Daniel. Han ska nämligen träna SHK denna säsong.

– Det känns spännande, både i hela föreningen och i A-laget. SHK vill satsa på ungdomen och det känns bra att vara i en sådan förening, säger Daniel Båverud.

Lillebror Rasmus, 26, och storebror Johan, 33, kommer däremot att spela. Johan kommer även vara spelande assisteran­de tränare till Daniel, i mån av tid. Det blir Båverudstä­mpel på SHK 16/17.

– Det är inte första gången vi är samlade. Johan var med i Hammarby och Rasmus var med mig i Spanien (Toledo). Vi tre äldsta har även spelat match ihop i Skånela. Det känns kul, då känner man någon i laget åtminstone, fortsätter Daniel.

Ja, det har varit snabba bud. Daniel har bara haft drygt tre veckor på sig att lära känna laget.

– Fem matcher och ett par träningar har jag hunnit med. Det är ju inte ultimat, såklart. Vi har en lång väg att vandra och efter jul ser vi om det gett resultat. Utveckling tar tid.

Daniel, med tre SM-guld och flera år i eliten, kommer primärt inte att spela. Men han kan eventuellt hoppa in vid skador. Att han är färsk som tränare ser Stöpensone­n inte som ett problem, tvärtom.

– Jag har spelat sedan jag var sex år och haft massor med tränare. Bland annat Staffan Olsson i Bajen. Jag har tagit en del från alla tidigare tränare och gjort en egen kompott. Jag gillar struktur och är allergisk mot slarvfel, såsom tekniska fel på plan.

Eftersom mycket är nytt har han inte helt satt sig in i laget än.

– Jag har noll koll på serien och har inte helt bestämt truppen för säsongen. Jag har dock givetvis idéer om en startuppst­ällning på söndag. Vi har heller inte pratat om målsättnin­g, men spontant är ju att hålla oss kvar en rimlig målsättnin­g. Vi börjar där liksom.

Säsongen i Division 1 börjar på söndag med en hemmamatch mot seriefavor­iten HK Country. Det är för övrigt Båverud-brödernas moderklubb. Vi har en lång väg att vandra.

 ??  ??
 ??  ?? SPORTCHEF. David Sjöstrand.
SPORTCHEF. David Sjöstrand.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? BRÖDER. Rasmus ( t v) och Daniel Båverud kommer att föra in spetsegens­kaper i SHK. Dessutom kommer storebror Johan att spela.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM BRÖDER. Rasmus ( t v) och Daniel Båverud kommer att föra in spetsegens­kaper i SHK. Dessutom kommer storebror Johan att spela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden