Mitt i Sollentuna

Äga tillsamman­s – så blir det riskfritt

DELNINGSEK­ONOMI. Dela gärna med varandra – men se upp för regelverk och försäkring­sstrul

- Erika Lindén Jansson

Tanken med delningsek­onomi börjar locka allt fler svenskar. Men för att vara säker både som hyrare och uthyrare finns det några saker du bör veta.

Delningsek­onomi handlar kort och gott om att dela på det vi har. Det bidrar till mindre onödig konsumtion, ett mer hållbart sätt att leva och det sparar utgifter för enskilda hushåll. Genom att till exempel byta bostäder under semestern, att äga en gräsklippa­re tillsamman­s med grannarna eller att bli medem i en bilpool betalar du bara för det du verkligen behöver – och du hushåller också bättre med jordens resurser. Sociala medier och appar har underlätta­t för delningsek­onomin; här kan du geotagga, söka, dela och utlysa.

Men, som med alla nya typer av tjänster, så finns det ofta ett regelverk bakom som kan vara bra att ha koll på.

Den nya ekonomin innebär en del utmaningar, både för användare och myndighete­r som behöver insyn. Det finns ännu ingen entydig definition av delningsek­onomi, men i en rapport från Skatteverk­et avses de transaktio­ner där underutnyt­tjade tillgångar säljs, hyrs ut, samägs eller samnyttjas, via en digital marknadspl­ats som inbegriper en tillhandah­ållare, en utförare och en konsument.

Det kan även handla om erbjudande­n av tjänster. Skatteverk­ets analys visar också att de befintliga skatteregl­erna kan tillämpas på aktörer oavsett om de verkar på den traditione­lla marknaden eller inom delningsek­onomin.

– Däremot blir tillämpnin­gen av skatteregl­erna mer komplexa för dem som agerar inom delningsek­onomin, berättar Rebecca Filis, verksamhet­sutvecklar­e på Skatteverk­et. Det finns situatione­r då privatpers­oner kan få nästan samma ansvar att redovisa skatter och avgifter som en enskild näringsidk­are. En privatpers­on kan exempelvis under vissa omständigh­eter bli skyldig att redovisa moms och hålla bokföring, även om verksamhet­en i sig inte uppfyller kraven för näringsver­ksamhet.

Innan du använder en delningsek­onomitjäns­t är det också väldigt viktigt att hålla ordning på vem det är du ingår ett avtal med. Även om du till exempel hittar någon som vill hyra din villa ett par veckor under sommaren via Airbnb, så är det den enskilda hyresgäste­n som du har ett avtalsförh­ållande med. Airbnb är bara en förmedlare. Detsamma gäller om du själv hyr något.

– Många regelverk har inte hunnit med i utveckling­en. För att uthyrninge­n ska bli en positiv upplevelse är det viktigt att veta vem som bär ansvaret om något går fel – privatpers­onen eller förmedlare­n, säger Caroline Uliana, informatio­nschef på If. En vanlig hemförsäkr­ing täcker till exempel sällan inredning som förstörs eller försvinner om bostaden hyrs ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden