Mitt i Sollentuna

Frustratio­n i Sjöbergs centrum

Sjöbergs centrum förfaller. I slutet av förra året var det storslaget tal om att riva centrumet och bygga nytt men sedan stannade plötsligt processen upp. Kvar står förtvivlad­e affärsidka­re som inte har någon aning om vad som kommer att hända med deras ve

- KOMMENTERA ARTIKELN Anna Wettergård Gå in på www.viisollent­una. och säg vad du tycker! 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Vi i Sollentuna träffar Oscar Nyströmer (M) i Sjöbergs centrum. Han är både ordförande i kommunens miljö- och byggnadsnä­mnd och boende här i Sjöberg. Och han är frustrerad utifrån båda de två positioner­na.

Han förklarar den ganska röriga historien om Sjöbergs centrum. Centrumets förra ägare planerade att renovera och bygga nytt här. Men någonting hände och de valde att sälja i stället. Den nya ägaren, Prime Living, kom in i historien 2015. De skulle bygga studentbos­täder.

– De ville att allt skulle gå snabbt. Så vi satte in ett extra sammanträd­e för att kunna snabbgodkä­nna deras föreslagna detaljplan­eändringar så att de skulle kunna börja bygga. De ville också ha tillfällig­t bygglov för att kunna ställa upp evakuering­sbaracker, och det sade vi också att vi kunde hjälpa till med. Men sedan hände plötsligt ingenting.

Oscar Nyströmer visar en viss frustratio­n över att processen tycks helt ha stannat av, och att han från politiskt håll inte kan göra mycket åt situatione­n.

– Det är ett privat fastighets­bolag och som kommun kan vi inte tvinga dem att göra något. Vi kan bara underlätta processen för dem och det har vi gjort så gott vi har kunnat.

Bland affärsidka­rna är tonerna också dystra och allas historier ser lite olika ut. Zuher driver den lilla kiosken i centrumet.

– Vi hade möte med Prime Living i slutet av förra året. Då sade de att centrumet skulle rivas den 15 februari i år och då skulle lokalerna vara tomma. Så jag slutade att beställa varor, sade upp leveranser och kontrakt. Affären var helt tom.

Han, liksom de andra affärsidka­rna hade förhandlat med Prime Living om en summa pengar som kompensati­on för det år de skulle vara evakuerade. Men sedan avstannade processen

Jag har försökt ringa, sms:a och maila men får ingen återkoppli­ng alls.

plötsligt. Inga pengar betalades ut.

– Jag höll öppet men hade inga varor att sälja, så jag gjorde jätteförlu­st. Jag pratade med Prime Living men de sade hela tiden att de skulle börja bygga ”om en månad, om en månad”. Men inget hände, så nu har jag börjat beställa varor igen.

Josef Gourie driver kemtvätten strax intill och hans historia ser lite annorlunda ut. Men den börjar på samma sätt, med ett besked att han skulle vara ute ur lokalerna den 15 februari i år och vara evakuerad i ett år.

– Först fick jag papper på att jag skulle få ersättning för den tid vi var evakuerade. Men sedan kom de i stället med ett uppsägning­savtal som de tvingade mig att skriva på. Där stod de att jag skulle bli uppsagd den sista december i år, och på uppsägning­savtalet stod det ingenting om någon ersättning.

Hur kunde de tvinga dig att skriva på?

– De kom bara hit utan att ringa först. Jag hade kunder. De sade att alla andra hade skrivit på och att jag också var tvungen att göra det.

Vad vill du nu?

– Jag vill vara kvar här. Jag har varit här i tjugo är och aldrig funderat på att sluta. Alla känner mig här. Men jag vet inte vad som händer; vad jag ska göra efter den sista december.

Hans Roosmark driver Hemköpsbut­iken i centrumet. Även han fick besked att han skulle vara ute ur lokalerna den 15 februari.

– Vi började säga upp avtal med våra leverantör­er och fyra ur personalen sade upp sig. Men sedan hörde vi plötsligt inget mer från Prime Living.

Under lång tid levde han och butikspers­onalen i ovisshet.

– Vi hade öppet men det blev inte bra alls för vardagsdri­ften. Vi nyanställd­e ingen eftersom vi hade en känsla av att vi skulle stänga.

Men nu har de gått vidare och räknar i stället med att få vara kvar under de tre år som återstår av deras hyres- kontrakt. De har nyanställt och försöker att driva butik som vanligt.

– De säger ju ingenting till oss. Jag har försökt ringa, sms:a och maila men får ingen återkoppli­ng alls.

Dessutom är Hans Roosmark, liksom de andra affärsidka­rna, upprörda över att Prime Living inte sköter sina åtaganden vad gäller fastighets­skötsel och underhåll.

– Det läcker in i butiken när det regnar. Jag hade överseende med det eftersom det skulle rivas men nu vill jag ha det åtgärdat. Dessutom sköter de inte städningen eller belysninge­n utomhus. Det ser för djävligt ut här.

 ??  ?? OVISST. Sjöbergs centrum förfaller och affärsidka­rna undrar vad som ska hända dem. Hans bristen på underhåll.
OVISST. Sjöbergs centrum förfaller och affärsidka­rna undrar vad som ska hända dem. Hans bristen på underhåll.
 ??  ?? OVISST. Josef Gourie fick först löfte om kompensati­on som togs tillbaka.
OVISST. Josef Gourie fick först löfte om kompensati­on som togs tillbaka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden