Mitt i Sollentuna

”Jag hoppas vi fixar serieseger­n”

Trots rutin från 59 år inom Sollentuna­fotbollen har Thure Engvall fjärilar i magen. På lördag, med matchstart 16.00, kan Sollentuna FF vinna serien och avancera upp i division 1.

-

1962 fick Thure Engvall sitt första medlemskor­t i Turebergs IF, då hade han redan spelat kvartersfo­tboll i klubben i tre fyra år. I dag är han 68 år, arbetar på kansliet och är lagledare för herrsenior­erna.

– Jag minns när vi för 20 år sedan alltid pratade om hur svårt Sollentuna­lag hade att nå upp i division 3, säger han och placerar nytvättade strumpor på en av spelarnas bänkplatse­r med en dryg timme till träningsst­art.

Nu hägrar division 1. En serienivå ett Sollentuna­lag aldrig nått tidigare.

– Jag har lite fjärilar i magen, tillstår han. Jag hoppas att vi fixar serieseger­n på lördag, så vi slipper ett avgörande borta mot Kvarnsvede­n i sista omgången.

Thure Engvall spelade sin sista säsong som 38-åring och var då inkallad att rädda ” Turan” kvar i division 7. Året efter skapade han ett C-lag, sedan dess är han ledare. 59 år! – Ja, det är en stund, säger han och garvar.

En ”förstående fru” i Carina är förklaring­en till att han kunnat bli kvar i alla år. Sonen Kim och dottern Annie har också accepterat hans lidelse för fotboll och moderklubb­en. – Som många kombinerad­e jag fotboll, ishockey och bandy, det funkade förr. Allt var i Turebergs IF.

– Klart att jag är Turebergar­e, men också Sollentuna­grabb, fortsätter han. Jag var aldrig emot de sammanslag­ningar av flera fotbollskl­ubbar som lett till att vi är där vi är i dag.

Uppväxt en frispark från gamla Turebergs idrotts- plats (ungefär där polishäkte­t på Malmvägen ligger i dag) fick han Turan med modersmjöl­ken och sedan tio år samlar han äldre Turebergar­e till julbord sista fredagen i november. Det är en tradition han ärvt och inte släpper så länge han orkar.

– Vi kan väl bli runt 25 gubbar i år. Jag får alltid informera dem, ge dem inside och det gör jag så gärna. Den kvällen är alltid speciell. Att förmedla allt Thure upplevt och minns kräver en bok. Några sportsliga milstolpar är enklare. Den första kom när Tureberg kvalade upp i division 3 och för allra första gången lämnade Stockholms Fotbollsfö­rbund för spel på riksnivå. Några år senare var det ånyo Tureberg som via dubbelmöte mot Brynäs kvalade upp i division 2, 2007.

– Vi skapade en bra grund för bildandet av Sollentuna FK, det är jag väldigt glad för.

Och nu knackar hans killar, med tränaren Christer Mattiasson i spetsen, på dörren till division 1.

– Håll en tumme, säger Thure och går in i omklädning­srummet för att hämta en bollsäck och jaga ut truppen till träningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden