Mitt i Sollentuna

Välbesökt Antikdag på Edsvik

Många hade med sig arvegods, som till exempel silver och gamla tavlor. På plats fanns experter från Stockholms Auktionsve­rk för att hjälpa till med en värdering.

- Michael Folmer

olk satt förväntans­fulla i långa rader med påsar, kartonger och stora tavlor inlindade i filtar. Platsen var Edsbergs slott och dagen till ära hade experter kommit från Stockholms Auktionsve­rk för att värdera och kanske också kunna berätta lite mer om alla de saker besökarna tagit med. I lördags var det premiär för ”Antikdagen på Edsvik” och slottet var en perfekt inramning. – Det är första gången vi har denna typ av aktivitet för våra besökare så vi var väldigt förväntans­fulla och undrade hur många som skulle komma. Jag tror att under de två timmarna som Stockholms Auktionsve­rk var här kom cirka 200 personer för att få sina saker värderade. De flesta samlar på någonting och många går på loppis och olika auktioner för att göra fynd. Själv samlar jag på gamla kameror, bland annat kameror för glasplåtar, berättade Peter Holstad som är kammarjunk­are på Edsbergs slott. De tre experterna från Stockholms Auktionsve­rk var Mats Bergstrand, Maria Björkman och Bo Tellström. Alla hade fullt upp med att göra värderinga­r och fick även ibland berätta historien bakom de olika föremålen. De fick värdera allt från en gammal fällkniv till osignerade gamla tavlor.

De som ville kunde även lämna kvar sina föremål till en auktion senare på Stockholms Auktionsve­rk.

– Jag är inte så intressera­d av värdet av det jag har med mig, utan vill snarare få veta mer om historien bakom. Jag tog med mig olika tennföremå­l och några tavlor, bland annat en tavla från min farfars farfar som jag hoppas jag kan få lite informatio­n om. Jag tittar gärna på ”Antikrunda­n” och även den engelska varianten. Jag blir så inspirerad av den kunskap alla experter har, förklarade Agneta Strömsten.

Jag tittar gärna på ”Antikrunda­n”. Jag blir så inspirerad av den kunskap alla experter har.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? HISTORIA. Agneta Strömsten är inte så intressera­d av värdet utan mer om tavlans historia. Bo Tellström granskar och berättar.
FOTO: MICHAEL FOLMER HISTORIA. Agneta Strömsten är inte så intressera­d av värdet utan mer om tavlans historia. Bo Tellström granskar och berättar.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? GRANSKAR. Med stor expertkuns­kap granskar Mats Bergstrand ett gammalt föremål.
FOTO: MICHAEL FOLMER GRANSKAR. Med stor expertkuns­kap granskar Mats Bergstrand ett gammalt föremål.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FULLT UPP. Maria Björkman och Bo Tellström hade fullt upp under ”Antikdagen på Edsvik”.
FOTO: MICHAEL FOLMER FULLT UPP. Maria Björkman och Bo Tellström hade fullt upp under ”Antikdagen på Edsvik”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden