Mitt i Sollentuna

De anmäler brandförsv­aret för brott mot grundlagen

Sollentuna­bon Emil Skoglund arbetade som vikarieran­de brandman på Södertörns brandförsv­arsförbund – tills han plötsligt en dag inte var önskvärd längre. Orsaken var en debattarti­kel som han och en kollega skrivit. Nu har han JO-anmält sin förre arbetsgiva

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

fick ledningen att vända sig mot Emil Skoglund, handlade om att han och hans kolleger var missnöjda med hur Södertörns brandförsv­arsförbund hanterade rekryterin­gar. De ansåg att räddningst­jänsten kvoterade in underkvali­ficerade personer.

– Det är ett arbetsmilj­öproblem att man anställer outbildade människor som inte har tillräckli­g kompetens för att utföra yrket. De får nio veckors internutbi­ldning och kan sedan kalla sig för brandmän. Det är jättevikti­gt med mångfald bland personalen, men man måste samtidigt ha vissa basala kunskaper för att kunna utöva yrket, säger Emil Skoglund.

Han försökte ta upp problemet med sina överordnad­e men kände att han inte fick någon respons. Därför bestämde sig Emil Skoglund och hans kollega Pontus Westlund för att skriva de- battartike­ln till nättidning­en Nyheter 24.

– Först hände ingenting. Men så en kväll, vid nio–tiotiden, ringde vår rekryterin­gssamordna­re. Han sade att vi inte uppfyller kravprofil­en och att vi inte längre kommer att vara aktuella för framtida vikariat, säger Emil Skoglund.

Samma besked bekräftade­s av den högsta ledningen, som sade att Emil Skog- lund och Pontus Westlund inte kunde fortsätta att arbeta på Södertörn eftersom de ”inte delade brandförsv­arsförbund­ets grundlägga­nde värderinga­r”. Emil Skoglund och Pontus Westlund blev bestörta.

För nu gällde det inte längre sakfrågan om rekryterin­gen. Den större frågan var om Södertörns brandförsv­arsförbund hade brutit mot grundlagen. I grundlagen­s tryckfrihe­tsförordni­ng finns det nämligen ett repressali­eförbud, som säger att en arbetsgiva­re i offentlig verksamhet inte får bestraffa den som lämnat uppgifter till massmedia. Därför har Emil Skoglund och Pontus Westlund nu anmält sin tidigare arbetsgiva­re till Justitieom­budsmannen, JO. – Det här är viktigt. Det är en viktig del i vår demokrati att kunna ut- trycka åsikter och att kunna vara kritisk mot sin egen organisati­on, säger Emil Skoglund.

Han tycker att det är väldigt tydligt att arbetsgiva­ren har agerat fel.

– Vi känner oss väldigt säkra på att den här debattarti­keln är den enda anledninge­n till att vi inte får några fler jobb. Vi har inte

brutit mot några grundlägga­nde värderinga­r och har alltid fått väldigt bra betyg och omdömen.

JO har startat en utredning kring frågan. De kan inte utdöma skadestånd men kan uttala kritik mot myndighete­r, och de flesta myndighete­r väljer sedan att rätta sig efter beslutet.

Att JO väljer att gå vidare med anmälan, som i Emil Skoglund och Pontus West- lunds fall, är ganska ovanligt.

– De flesta ärenden som kommer in till oss avskrivs och det är bara fem, tio procent av ärendena som vi tar upp på det här sättet. Oftast när vi gör det så brukar det leda till kritik från vår sida, berättar Per-Ola Cullin, föredragan­de på JO.

Vi i Sollentuna ringer också upp Lars-Göran Uddholm, brandchef på Söder- törn, för att höra hur han ser på den här frågan. Men han vill inte uttala sig:

– Vi har försett JO med de handlingar de har begärt och kommer att lämna in en yttrande i december. Förutom det vill jag inte kommentera ärendet, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? ANMÄLT. Pontus Westlund och Emil Skoglund har anmält sin tidigare arbetsgiva­re
ANMÄLT. Pontus Westlund och Emil Skoglund har anmält sin tidigare arbetsgiva­re
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Södertörns brandförsv­arsförbund till JO.
FOTO: PRIVAT Södertörns brandförsv­arsförbund till JO.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden