Mitt i Sollentuna

Koloniodla­re vägrar flytta till ”sumpmark”

Vi i Sollentuna har tidigare skrivit om Tegelhagen­s koloniföre­ning, som riskerar att få sina kolonilott­er tvångsflyt­tade, för att ge plats åt en konstgräsp­lan. Ett möte som föreningen nyligen hade med kommunen gjorde inget för att lugna dem. – Man känner

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Varför är vi mindre värda än fotbollssp­elare?

Tegelhagen­s koloniföre­ning har ett hot om tvångsförf­lyttning över sig. Men de är inte beredda att lägga handskarna på hyllan utan har istället storsatsat för att möta hotet: de har skaffat 30 nya medlemmar och en biodling. Nu är koloniområ­det helt fullbokat. De hoppas att antalet ska ge styrka i striden mot kommunen.

De har nämligen fått två val av kommunen: att förhandla om en frivillig flytt eller att bli tvångsförf­lyttade. Men de vill inte flytta. Det är många medlemmar som arbetat i decennier för att jordförbät­tra, plantera buskar och träd, bygga växthus; saker som är omöjliga eller svåra att flytta.

– Dessutom vill de flytta oss till ett område med sumpmark, ute i skogen. Där är det fullt av myggor och mördarsnig­lar. Här har vi arbetat jätteaktiv­t för att få bort mördarsnig­larna men det kommer inte att gå därute. Hur ska vi kunna odla där, frågar sig Samantha Rosi.

När Vi i Sollentuna skrev om koloniföre­ningen i början av sommaren var medlemmarn­a upprörda över bristen på informatio­n om den eventuella flytten. De hade hoppats att det möte de nyligen hade med kommunen skulle få saker att klarna, men nu känner de sig bara ännu mer oroade och förvirrade.

– De på kommunen är inte öppna. De vill inte säga vad som ska hända på den här platsen eller när det kommer att hända. Men det lät på dem som att en flytt är det enda alternativ­et som finns.

Hon tycker att föreningen har blivit överkörda av kommunen:

– De säger att det ska bli en allmännytt­ig verksamhet här i stället. Men det här är

också allmännytt­a! Varför är vi mindre värda än fotbollssp­elare?

Hon får medhåll bland annat av Bengt Johansson, den medlem som har odlat här längst.

– Jag är medlem här sedan 1982. Det blir 34 säsonger här.

Och inte heller han är sugen på en flytt. Liksom många av deras äldre medlemmar säger han att han inte kommer flytta med föreningen vid en eventuell flytt.

– Nej, då lägger jag nog hatten på hyllan, säger han.

Moa Rasmusson (L) är ordförande för kommunens trafik- och fastighets­nämnd.

– Vi har ett behov av mark i området och håller på att inventera den mark som finns. Vi tittar bland annat på koloniområ­det och har inlett en diskussion med koloniföre­ningen. Vi måste väga intressen mot varandra och vi vrider och vänder på de alternativ som finns.

Hon säger att det finns fördelar för koloniföre­ningar att flytta till området intill, som är ett naturreser­vat. Där kommer de garanterat att få ha sina lotter i fred i framtiden, eftersom man inte får bygga i naturreser­vat.

– Jag inser att det här innebär ett merarbete för dem. Men på sikt kan det bli bra, avslutar hon.

 ??  ??
 ??  ?? VI I SOLLENTUNA. Nr 24 2016.
VI I SOLLENTUNA. Nr 24 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden