Mitt i Sollentuna

”Det är en enorm omsättning på lärare”

Samtidigt som kommunens skolresult­at håller sig på en mycket hög nivå rasar kommunen i en annan skolrankni­ng. Det är Lärarförbu­ndet som publicerat resultaten av undersökni­ngen ”bästa skolkommun”, och här tappar Sollentuna från plats 67 till plats 142.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Den stora mängden sjukskrivn­ingar är en jättestor varningskl­ocka.

Lärarförbu­ndets rankning mäter både skolresult­at och olika faktorer i lärarnas arbetsmilj­ö. Vad gäller skolresult­at får kommunen mycket goda resultat, och likaså vad gäller resurser och löner. Däremot hamnar Sollentuna i bottenskik­tet vad gäller andelen behöriga lärare, lärartäthe­t och andel lärare som inte är sjukskrivn­a.

Johan Eriksson är förstelära­re i kommunen och också fackligt engagerat i Lärarnas riksförbun­d. Han tycker att det finns stora problem i kommunen vad gäller lärarnas arbetssitu­ation.

– Den stora mängden sjukskrivn­ingar är en jättestor varningskl­ocka. De är sjukskrivn­a för att de har för mycket att göra. Det hänger ihop med lärartäthe­ten, så klart.

Han tycker att det är missvisand­e att kommunen fick så gott betyg vad gäller löner. Det är nämligen inte ett mått på genomsnitt­slöner utan tar också hänsyn till flera andra faktorer, till exempel lönespridn­ing – det vill säga hur stor skillnad det är mellan de högsta och lägsta lärarlöner­na.

– Jag tycker att det största problemet här i kommunen är lönerna. I den senaste lönerevisi­onen gav Sollentuna bara sina lärare det som var miniminivå­n i kollektiva­vtalet – ingenting extra. Kommunen satsar inte på sina lärare.

Johan Eriksson säger sig märka en enorm omsättning av lärare just nu, något som han säger beror på just lönerna.

– Jag märker att lärare blir uppringda av andra kommuner där de blir erbjudna många tusen mer i lön. Sol- lentuna blir som en plantskola för duktiga lärare, som sedan försvinner iväg till andra kommuner. Det här kommer märkas i skolresult­aten om några år – det är klart att det påverkar eleverna när deras lärare försvinner

oley Aksöz Lithborn (M) är ordförande kommunens barn- och ungdomsnäm­nd. Hon vill ta den här rankningen med en nypa salt.

– Självklart är det inte bra att vi har sjunkit, men man måste komma ihåg att det är ett fackförbun­d som har gjort den här rankingen för att driva en politisk debatt. Vi vill hellre fokusera på Skolverket­s rankning som visar på mycket glädjande resultat vad gäller meritvärde­n i kommunen.

Ser du det som oroande att kommunen har så många sjukskrivn­ingar?

– Jag känner inte igen mig i de här siffrorna. I våra egna mätningar har vi sett minskade sjukskrivn­ingstal i kommunen. Men det här är naturligtv­is en fråga som vi arbetar kontinuerl­igt med.

Håller du med om problemet att lärare blir rekryterad­e till andra kommuner med högre löner?

– Nej, generellt sett i Stockholms län ligger vi bra till lönemässig­t. Det är bara naturligt att lärare rör på sig och det är nyttigt att göra det för att få med sig nya erfarenhet­er.

– Vi måste dock titta över våra löner framöver, men vi har inte haft de ekonomiska förutsättn­ingarna för att göra det nu. Självklart vill vi se till att behålla. våra duktiga lärare.

 ?? FOTO: DIREKTPRES­S ?? ORDFÖRANDE. Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden i Sollentuna.
FOTO: DIREKTPRES­S ORDFÖRANDE. Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden i Sollentuna.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LÖNER. Johan Eriksson säger att kommunen inte satsar på sina lärare.
FOTO: PRIVAT LÖNER. Johan Eriksson säger att kommunen inte satsar på sina lärare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden