Mitt i Sollentuna

Secondhand hjälper barn i Ukraina

Organisati­onen Barnens Hopp, som driver den lilla secondhand­butiken i Häggviks centrum, fyller 20 år i år. Pengarna från butiken går oavkortat till att driva barnhem i Ukraina.

- Anna Wettergård

Mia Kinnunen arbetar, liksom de andra anställda, helt ideellt i butiken. De vill ha låga omkostnade­r för att kunna skänka så mycket som möjligt.

– Allt vi får in går till barnen, berättar hon.

Förutom pengarna de får in från butiken har Barnens hopp också ett 90-konto som man kan skänka pengar till. Att det är ett 90-konto betyder att det har granskats och godkänts av Svensk Insamlings­kontroll.

– De som arbetar med 90-konton har sagt att de är imponerade av oss, av att vi har så låga administra­tiva kostnader.

Alla pengar går till att driva ett barnhem i Ukraina.

– Jag har varit därnere och hälsat på. Det finns två gigantiska problem i Ukrai- na – det är korruption och alkohol. Situatione­n för de här barnen är så bottenlöst förtvivlad att jag nästan inte kan prata om det, säger Mia Kinnunen och fortsätter:

– Men jag tycker att det känns helt underbart att få vara med och hjälpa till. De här barnen får boende och skola under sin barndom. Men vi släpper inte dem sedan heller, inte förrän de är flygfärdig­a och har en utbildning. En av våra ungdomar ska utbilda sig till farmaceut och en ska bli matrosmeka­niker och vi bekostar deras utbildning­ar. Det är fantastisk­t roligt!

Barnens hopp letar ständigt efter sponsorer och medlemmar. Om du vill hjälpa till kan du läsa mer på www.barnenshop­p.org.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BLANDAT. På Barnens Hopp kan man hitta allt från smycken till barnkläder, och alla arbetar ideellt. ”Allt vi får in går till barnen”, berättar Mia Kinnunen.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BLANDAT. På Barnens Hopp kan man hitta allt från smycken till barnkläder, och alla arbetar ideellt. ”Allt vi får in går till barnen”, berättar Mia Kinnunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden