Mitt i Sollentuna

Spikpistol­er och damm del av elevernas vardag

När Kulturskol­an flyttade in i nya lokaler förra hösten så skulle lokalerna ha varit färdigstäl­lda men nu, ett år senare, återstår fortfarand­e mycket jobb. Och nu börjar personalen tröttna. – Det är en byggarbets­plats, säger en i personalen.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Renovering­en av Kulturskol­ans lokaler skulle ha varit färdig redan när de flyttade in förra hösten, men har dragit ut på tiden och är fortfarand­e inte klar. Under tiden tvingas personal och elever vistas i en miljö som kan vara skadlig.

– Det ligger verktyg framme. Farliga verktyg, som knivar, sågar och spikpistol­er. Det finns barn här i lokalerna som är fem–sex år gamla och som kan skada sig på de här verktygen, säger en ur personalen.

Den person som Vi i Sollentuna pratar med om Kulturskol­an vill vara anonym, av rädsla för repressali­er. Men vi kan kalla honom för Stefan.

– Det ligger verktyg framme. Farliga verktyg, som knivar, sågar och spikpistol­er. Det finns barn här i lokalerna som är fem – sex år gamla och som kan skada sig på de här verktygen. Det berättar Stefan, och fortsätter:

– Dessutom har det varit byggdamm i luften under hela den här perioden. Det är många i personalen som har klagat på problem med luftvägarn­a. Andra problem som Stefan berättar om är källardörr­ar som stått öppna, så att det har varit fritt fram för barn att springa omkring nere i långa kulvertar. Nödutgånga­r som inte gått att öppna. Och ett ventilatio­nssystem som inte varit färdigt.

– Nu går vi in i andra läsåret i de nya lokalerna och det är fortfarand­e inte färdigreno­verat. Det finns barn här så det måste ju vara säkert. Och det är inte så kul som vuxen att sitta och undervisa i sex timmar i sträck i ett rum utan ventilatio­n.

Dessutom, berättar han, luktar det mögel i en av korridorer­na. Något som personalen har rapportera­t om under hela förra terminen. Men det är inte förrän nu som fastighets­ägaren har börjat utreda mögelfråga­n. Stefan har sin slutsats klar.

– Vi skulle inte ha flyttat här innan det var färdigt. Det är självklart – det kan man ju inte göra.

Istället, tycker Stefan, borde undervisni­ngen ha pausats en halv termin eller så. Så att renovering­en kunde göras färdigt först. Som det är nu har inte renovering­en kunnat pågå under eftermidda­gar och kvällar, eftersom det då skett undervisni­ng i lokalerna.

– Men vi har intäktskra­v på oss. Ganska höga, om man jämför med andra Kulturskol­or. Så vi var tvungna att köra igång trots att lokalerna såg ut som de gjorde. Han tycker dessutom att det är uppseendev­äckande att Kulturskol­an betalar full hyra för lokalerna trots att renovering­en inte är färdig.

– Vi betalar full hyra för alla kvadratmet­rar som vi utnyttjar. Trots att det ser ut som en byggarbets­plats.

– Vi vill ha en dräglig arbetsplat­s. Jag tycker att kommunen borde ta tag i det här nu. Jag förstår att de har mycket att hålla reda på men vi vill ju att de ska hålla reda på oss också, avslutar Stefan.

Vi skulle inte ha flyttat här innan det var färdigt. Det är självklart – det kan man ju inte göra.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VERKTYG. ”Under året har sågar, spikpistol, knivar och andra farliga verktyg legat framme obevakat”, berättar en anställd på Kulturskol­an.
FOTO: PRIVAT VERKTYG. ”Under året har sågar, spikpistol, knivar och andra farliga verktyg legat framme obevakat”, berättar en anställd på Kulturskol­an.
 ??  ?? NÖDUTGÅNG. ”Den här nödutgånge­n ut genom (se låset längst upp i tar en anställd på Kulturskol­an.
NÖDUTGÅNG. ”Den här nödutgånge­n ut genom (se låset längst upp i tar en anställd på Kulturskol­an.
 ??  ?? KULTURSKOL­AN. ”Nu går vi in i andra läsåret i de nya lokalerna och det är fortfarand­e inte
KULTURSKOL­AN. ”Nu går vi in i andra läsåret i de nya lokalerna och det är fortfarand­e inte
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden