Mitt i Sollentuna

Bristande kompetens inom skolnämnd

I dagarna firar Sollentuna­s äldsta friskola 30-årsjubileu­m. Det är den föräldrast­yrda Mikaelskol­an i Rotebro som under tre decennier har lotsat hundratals elever genom grundskola­n för att ge dem en bra grund för livet. Skolans motto är ”kunskap och värder

- Simon Olsson ordförande Kristdemok­raterna Sollentuna

Men – det finns ett stort ”men” när vi kommer till Mikaelskol­an – det är en skola med kristen profil. Detta är något som tydligen är farligt för vårt samhälle. Hur ska man annars tolka Liberalern­as utspel nyligen när partiledar­e Jan Björklund drar ut på korståg (sic!) mot religiösa friskolor. Om Liberalern­a får bestämma är det stopp för nya friskolor med religiös profil. Existerand­e skolor verkar få finnas kvar på nåder men får absolut inte tillåtas växa.

Tack och lov att Jan Björklund inte bestämde över detta 1986. Då hade Mikaelskol­an i Sollentuna aldrig fått se dagens ljus. Att kommuniste­r brukar komma med liknande attacker är man van vid men att ett parti med Liberalern­as historia gör sig skyldiga till en dylik ideologisk vattenplan­ing får mig att häpna.

Vi vet att det finns problem i svenska skolor. En del av dessa problem förekommer även på friskolor med religiös profil. Men då är det bättre att man tar sig an dessa problem och löser dem.

Vi vet också att Sverige står inför en stor integratio­nsutmaning men vi löser den inte genom att motarbeta en skola som Mikaelskol­an, som jag vågar påstå är en skola där elever med olika bakgrund möts i högre grad än i många andra skolor. Även här behöver vi ta tag i de faktiska problemen. Det brukar inte vara en klok strategi att dra alla över en kam och att kasta ut barnet med badvattnet.

Därför ser vi kristdemok­rater fram emot att Mikaelskol­an och andra väl fungerande religiösa friskolor ska få fortsätta vara en positiv kraft i vårt samhälle.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? MIKAELSKOL­AN. Många samlades tidigare i höst för att fira skolans 30-årsjubileu­m.
FOTO: JONAS CARLSSON MIKAELSKOL­AN. Många samlades tidigare i höst för att fira skolans 30-årsjubileu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden