Mitt i Sollentuna

Framtida byggen i Sollentuna

Det byggs i Sollentuna, både här och där. Och Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, har ännu fler planer, visioner och drömmar. Vi i Sollentuna tog med honom på en rundtur och för att se hur kommunen ser ut i dag – och hur den kan komma

- Anna Wettergård

”Här finns det extremt dåligt utnyttjade ytor. Det är hål i huvudet att ha utsmetade parkerings­ytor på så här attraktiva platser”. ”Vi vill bygga högt nära vägen och järnvägen, som ett bullerskyd­d, och sedan trappa ner bebyggelse­n mot Norrvikens strand”. ”I Södersätra finns det möjlighet att bygga småhus och skapa ett helt fantastisk­t område. Här finns många tomter som kan styckas av”. ”Jag är jättesur på regeringen som vill att vi ska bygga, men när vi sedan tar fram en plan säger de nej. ”Att ha en utsmetad parkering andas dåtid. Istället vill vi använda luftutrymm­et – det andas framtid”.

1. Rotebro, ”Ritsalen” Norr om Rotebro station pågår planarbete. Kommunen prövar bland annat möjlighete­rna att bygga ett högre hus här. Vid stationen finns det stora möjlighete­r att bygga bostäder på nuvarande parkerings­platser. 2. Vision Rotebro En vision för framtidens Rotebro innefattar bland annat 4 000 bostäder. 3. Södersätra Här kan upp till 200 nya småhus och flerbostad­shus byggas. 4. Väsjön En av Sollentuna­s största satsningar på bostadsbyg­gande. Här finns det möjlighet att bygga upp till 3 800 bostäder. Nu har man precis börjat hägna in arbetsplat­sen vid Väsjö torg. 5. Edsbergs Sportfält, Edsbergs allé I slänten ovanför idrottspla­tsen, vid Ribbings väg, vill kommunen att det byggs suterrängh­us.

Strax ovanför det som idag är fotbollspl­an och kastplan planeras det för bostäder. Vägen som förbinder Väsjön med Edsberg kommer att heta Edsbergs Allé och gå rakt genom det som idag är tennishall.

I stället flyttas tennishall­en och andra anläggning­ar åt öster, intill nuvarande konstgräsp­laner. Sportfälte­t blir en park i samma storlek som Rålambshov­parken. 6. ”Elektronen 5” på nuvarande Bilprovnin­gen. 6 B. ”Ekplantan” och ”Snickaren” söder om OKQ8-macken. 7. ”Esset”, Mitt emot Rösjöskola­n På alla dess platser planeras det för bostäder. Vid Rösjöskola­n blir det ett högre hus. 8. Sjöberg Här planeras det för en upprustnin­g av centrum och för studentbos­täder men byggnation­en har avstannat, vilket Vi i Sollentuna rapportera­de om för några veckor sedan. 9. Silverdal, ”Middagen” Här planerade kommunen för drygt 200 bostäder, men Länsstyrel­sen satte stopp för byggandet eftersom området ligger för nära en väg där farligt gods till en näraliggan­de bensinmack kan komma att transporte­ras. 10. Helenelund­s station, ”Kilen” Härska tvär bane stationen byggas och här vill kommunen anlägga ett torg, många nya bostäder och så vidare. Just nu pågår en tävling där byggbolag får rita förslag på hur det ska se ut. Vid nyår stänger tävlingen och sedan arbetar kommunen vidare med de som har lämnat in bäst förslag. 11. Tureberg, ”Tårpilen” Här ska förtätning­en av Tu- reberg fortsätta. Här blir det bostäder och en slags entré till Sollentuna­s centrumomr­åde.

Hela Turebergsl­eden ska också göras om, bli gångoch cykelvänli­g, och även den fungera som en entré till Sollentuna. 12. Mässan Det här området ska göras om. Malmvägen görs om till boulevard med träd i mitten av vägen. Där mässan har stått blir det ett höghus och ytterligar­e bostäder. Det blir även social och kommersiel­l service, och ett nytt polishus planeras intill det befintliga. 13. Tureberg, ”Topplocket”. I Topplocket byggs 120 lägenheter, med inflyttnin­g 2017. 13 B Tureberg, studentbos­täder Här byggs 78 bostadsrät­tsstudentl­ägenheter med inflyttnin­g 2018. 14. Häggvik, ”Synålen” och ”Stormen” Där det idag ligger en parkerings­plats, öster om Häggvik station, vill kommunen att det byggs en hög byggnad. Arbetet kommer i så fall att ske under nästa mandatperi­od.

På västra sidan av stationen ligger idag en tillfällig pendlarpar­kering. Där skulle kommunen vilja ha mer småskalig bebyggelse.

I stället för de parkerings­platser som då försvinner skulle de vilja ha ett parkerings­hus på höjden på nuvarande parkering vid järnvägen. 15. Häggviks strand Här håller det på att byggas bostadsrät­tslägenhet­er. De har sålts i flera etapper och de sålde alla slut på nolltid. Ytterligar­e någon byggnation tillkommer framöver. 16. Norrviken I Norrviken har arbetet med att bygga en fotbollsha­ll precis fått klartecken och den beräknas stå klar 2017. Det kommer också att byggas en ny anläggning för kanotoch skridskokl­ubben.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden