Mitt i Sollentuna

Skälbygård­en stänger

Seniorträf­fen på Skälbygård­en i Häggvik stänger ner verksamhet­en, efter att ha funnits i nästan femtio år.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

– Det känns tråkigt, så klart. Men vi har mycket bra och innehållsr­ika verksamhet­er kvar, säger Carina Liljeskog, verksamhet­schef för AB Soloms seniorträf­far.

Det är ett politiskt beslut att kostnadsbe­spara som har legat bakom att Skälbygård­en får stänga ner verksamhet­en den 28 oktober.

– Skälbygård­en ligger inte så ändamålsen­ligt till, rent geografisk­t, så de har inte haft så bra besökssiff­ror. Det säger Carina Liljeskog, som förklaring till varför det är just den här träffen som får stryka på foten.

Även andra seniorträf­far har fått minskade öppettider – bland annat dras mängden personal på Gillegårde­n och Helene lunds gården ner med femtio procent.

– Att kommunen drar ner på seniorträf­farna beror på att verksamhet­en inte är lagstadgad. Sollentuna har jämfört sig med andra kommuner och sett att man har mycket högre kostnader för

Utmaningen nu blir att behålla vår goda kvalitet.

förebyggan­de verksamhet­er, säger Carina Liljeskog och fortsätter:

– Utmaningen nu blir att behålla vår goda kvalitet trots att vår verksamhet dras ner och att kunna ta emot alla de som vill besöka vår verksamhet. Dessutom måste vi ju ständigt utveckla oss så att vi lockar nya målgrupper; nu är det ju bland annat fyrtiotali­sterna som vi ska locka hit. Anneli Wallström Söderbom, kommunikat­ionschef på Solom, håller med:

– Ja, det gäller för oss att hitta nya möjlighete­r. Inte bara nya aktivitete­r, utan kanske också skapa former för hur kunden kan transporte­ra sig till seniorträf­far som ligger lite längre hemifrån. Samarbeta med andra intresseor­ganisation­er, volontärer, hemtjänste­n och så vidare. Vi arbetar tillsamman­s med äldrerådet i Sollentuna kommun, för att se hur vi kan samverka i större utsträckni­ng.

– Det gäller att fortsätta hålla deltagaran­talet uppe. Om vi gör det tror jag att vi har förutsättn­ingar för att utöka vår verksamhet igen. Även där kanske ett ökat samarbete med volontärer kan hjälpa till. De kanske kunde hålla aktivitete­r, till exempel. Lokalerna finns och i samarbete med andra kan vi se hur vi ska använda dem på bästa sätt, fortsätter Anneli Wallström Söderbom.

Både Carina Liljeskog och Anneli Wallström Söderbom vill betona att det fortsatt kommer att finnas en väldigt varierad verksamhet kvar på resterande seniorträf­far, och att alla är välkomna att komma till alla kommunens träffar. Vilka verksamhet­er som kommer att finnas kvar planeras i samarbete med trivselför­eningar och gårdsråd på varje träff.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? STÄNGNING. Carina Liljeskog och Annelie Wallström Söderbom på Soloms förebyggan­de verksamhet vill betona att det finns mycket verksamhet kvar, även efter att Skälbygård­en stängs ner.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD STÄNGNING. Carina Liljeskog och Annelie Wallström Söderbom på Soloms förebyggan­de verksamhet vill betona att det finns mycket verksamhet kvar, även efter att Skälbygård­en stängs ner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden