Mitt i Sollentuna

Nya åtgärder ska få fler i jobb

Sollentuna är en av de kommuner i Sverige som lägger mest pengar på försörjnin­gsstöd per hushåll. Det är bland annat därför som den politiska ledningen nu lägger fram ett antal åtgärder för att få fler Sollentuna­bor i arbete.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Vi har en relativt låg arbetslösh­et i Sollentuna, på runt fyra till fem procent, säger Henrik Thunes (M), kom- munstyrels­ens ordförande, och fortsätter:

– Men ändå har vi så pass höga kostnader för försörjnin­gsstöd. Det är ganska få personer i Sollentuna som uppbär försörjnin­gsstöd men det finns ett antal som gör det under väldigt lång tid. Det kan leda till utanförska­p och i värsta fall till kriminalit­et.

Varför det ser ut som det gör med försörjnin­gsstödet har Henrik Thunes inget svar på men han berättar att det åtgärdspak­et som kommunen nu lagt fram även innefattar utredninga­r för att få svar på den frågan.

– Vi har också blivit medvetna om att det på andra håll i Sverige finns problem med att kriminella nästlar sig in i det sociala systemet. Vi vet inte om det förekommer i Sollentuna men det är ett problem som vi måste förebygga. I det aktuella åtgärdspak­etet ingår punkter som att den som vill komma in på arbetsmark­naden inte ska slussas runt utan att myndighete­r ska samarbeta bättre. Den arbetssöka­nde ska också snabbt få en tidsplan för när olika åtgärder kan komma att sättas in.

– Vi vill att flera människor får en meningsful­l sysselsätt­ning. Vi tror att det är viktigt att känna sig behövd och att efterfråga­s. Men - och det här är viktigt - det handlar inte om några hittepåjob­b. Utan vi vill satsa på meningsful­la och kompetensh­öjande aktivitete­r.

Det finns även andra slags punkter i åtgärdspak­etet. Punkter som handlar om att effektivis­era, reducera kost- naderna och att förebygga felaktiga utbetalnin­gar. Men Henrik Thunes vill inte säga att detta primärt är en besparings­åtgärd.

– Nej, absolut inte. Det viktigaste är att det är en vinst för den enskilde att komma ut i sysselsätt­ning. Det blir också en vinst för kommunen i längden, med ökad trygghet och så vidare.

 ??  ??
 ??  ?? Henrik Thunes
Henrik Thunes

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden