Mitt i Sollentuna

Böter om bostad säljs igen

Sollentuna­hem planerar att sälja 2 000 bostäder och bygga 1 500 nya. För att få loss pengar till byggandet vill kommunen genomföra en omorganisa­tion. Majoritete­n hoppas att det ska leda till lägre hyror och enklare styrning. Opposition­en däremot, är rädd

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Vi vill renodla verksamhet­en för Sollentuna­hem.

Kommunen vill dela upp det som idag heter Sollentuna­hem i två olika bolag – ett för bostäder och ett för andra slags fastighete­r. Ovanför dessa två bolag ska det finnas ett moderbolag: Sollentuna stadshus AB. Under moderbolag­et kommer också elbolaget Seom och vårdoch omsorgsbol­aget Solom att hamna.

Det finns lagar som reglerar hur mycket pengar en kommun kan ta ut ur ett bostadsbol­ag och det här är ett sätt att få loss pengar ur Sollentuna­hem för att kunna bygga lägenheter och skolor.

– Alternativ­et är att vi skulle låna alla pengar och betala ränta på de pengarna. Nu kommer vi ändå att få låna, men vi slipper låna så mycket. Det säger Anna-Lena Johansson (L), första vice ordförande i kommunstyr­elsen och ordförande i vårdoch omsorgsnäm­nden.

Hon ser många fördelar med omorganisa­tionen.

– Vi vill renodla verksamhet­en för Sollentuna­hem, för att de ska kunna fokusera på att bygga och förvalta bostäder.

Hon ser också en fördel i att det nya bolag som kommer att förvalta fastighete­r, såsom vård- och omsorgsboe­nde, inte kommer att ha ett vinstkrav på sig, vilket Sollentuna­hem har haft.

– Då kommer vi att kunna få ner hyrorna för till exempel vård- och omsorgsboe­nden. Som ordförande i vårdoch omsorgsnäm­nden har det varit en stor frustratio­n att behöva lägga stora pengar på hyror till Sollentuna­hem.

Opposition­en däremot är kritiska. Bland annat eftersom de anser att de inte fått vara med i beslutspro­cessen förrän nu, när utredninge­n redan är färdig och ärendet på väg upp i kommunstyr­elsen.

– Det här är förmodlige­n det största enskilda beslut som fattas under den här mandatperi­oden. Vi tycker att det är konstigt att det drivs igenom så snabbt och nästan utan insyn, säger Roger Sjöberg (S), gruppledar­e i trafik- och fastighets­nämnden.

Han ser också andra problem med den nya organisati­onen. Bland annat är han rädd att den kommer att leda till betydligt sämre insyn i verksamhet­en och en stor mängd administra­tivt krångel.

– Det nya aktiebolag­et kommer att lyda under aktiebolag­slagstiftn­ingen istället för kommunalla­gstiftning­en. Då ska de enligt lagen alltid se till bolagets bästa – inte till kommuninvå­narnas bästa.

Han får medhåll av Joakim Jonsson (S), gruppledar­e i stadsbyggn­adsnämnden, som tycker att det är bra att kommunen vill bygga, men att det hade kunnat finansiera­ts på annat sätt, till exempel genom lån.

– Nu kommer de tvingas lägga fokus på att skapa en struktur som passar deras politiska ambitioner. Vi undrar hur mycket omorganisa­tionen kommer att kosta och vad som kommer att bli lidande i stället?

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KRITISKA. Roger Sjöberg (S) och Joakim Jonsson (S) är kritiska till kommunens tilltänkta omorganisa­tion.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KRITISKA. Roger Sjöberg (S) och Joakim Jonsson (S) är kritiska till kommunens tilltänkta omorganisa­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden