Mitt i Sollentuna

Fotbollsha­ll trots AFC-flytt

Fotbollsla­get AFC United flyttar till Eskilstuna, något som väckt frågor om den tänkta fotbollsha­llen i Viby. Men planerna fortgår som förut, bekräftar klubbens ordförande Alex Ryssholm.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Sollentuna har tidigare rapportera­t om den stora fotbollsha­ll som planeras i Viby. Hallen ska enligt planerna finansiera­s privat av Alex Ryssholm, ordförande för fotbollsla­get AFC United.

Tanken är att hallen ska husera AFC Academy, en plantskola för unga fotbollsta­langer. Men när fotbollsla­get med samma namn och samma ordförande nu ska flytta till Eskilstuna har frågan väckts om fotbollsha­llen ändå blir av i Sollentuna.

Nu bekräftar dock Alex Ryssholm att planerna för fotbollsha­llen kvarstår.

– Fotbollsan­läggningen i Viby planerades från början som en fotbollsak­ademi där alla barn får möjlighet att utvecklas i stället för att flytta utomlands och söka sig till andra stora klubbar. AFC: s flytt till Eskilstuna ändrar inte själva iden om att bygga fotbolls- akademin, säger han till Vi i Sollentuna.

Däremot kan han inte säga om fotbollssk­olan fortfarand­e kommer att drivas i AFC:s regi.

– Ska den kallas AFC Academy eller ska den kallas något annat? Det vet vi inte än. Just nu är tanken att jag ska driva akademin men inget är säkert. Det är svårt att planera för projekt som drar ut på tiden som det här. Vi har hållit på med detta i sex år nu.

Att processen har dragit ut så på tiden beror bland annat på överklagan­den från grannar. En process som fortgår än i dag.

– Vi vill fortfarand­e bygga hallen men ibland känns det som att vi är de enda som vill det. Jag har fortfarand­e hopp kvar om att den ska byggas men hoppet blir mindre och mindre för varje dag. Trots att AFC flyttar tycker Alex Ryssholm ändå att det är viktigt att hallen byggs.

– Skulle AFC vara kvar i Sollentuna skulle våra egna ungdomar kunna nyttja hallen. Men annars finns det andra som kan nyttja den.

Att han vill bygga just i Sollentuna har flera anledninga­r.

– Det finns inte så mycket plats att bygga på i Storstockh­olm. Vi har alltid funnits i norra Stockholm; i Väsby och Sollentuna. Till den här platsen i Viby är det lätt att komma med tåg, för ungdomar från hela Stockholm. Det är en strategisk­t bra plats.

Han vill bygga hallen för fotbollsin­tresserade ungdomars skull. Och för att vara en god förebild.

– Jag vill visa en väg för andra företagare som vill bygga något bra för samhället. I detta fall gör vi det för ungdomar som vill utvecklas inom fotbollen. Men i dagens läge har vi misslyckat­s eftersom vi ännu inte har någon hall. Då kan andra företagare få för sig att det inte är någon idé att satsa på sådana här projekt. Det är synd.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? BLIR AV. Alex Ryssholm räknar fortfarand­e med att bygga fotbollsha­llen i Viby. VI I SOLLENTUNA. Nr 24 2014.
FOTO: MICHAEL FOLMER BLIR AV. Alex Ryssholm räknar fortfarand­e med att bygga fotbollsha­llen i Viby. VI I SOLLENTUNA. Nr 24 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden