Mitt i Sollentuna

Så blir husen på Ribbings väg

Byggandet av det första kvarteret i Väsjön har precis inletts. Samtidigt inleds planläggan­det av ytterligar­e en del av Väsjön: Ribbings väg. Mark anvisnings­tävlingen för området har precis avgjorts. Så här ser de vinnande förslagen ut.

-

Längs med Ribbings väg ska det byggas på ett antal lotter. För tre av lotterna har det hållits mark anvisnings­tävlingar. De tinne bä rattbygghe­rrar har fått komma med förslag på hur de vill bygga och hur mycket de vill betala för marken. Kommunen har sedan bedömt förslagen utifrån pris och gestaltnin­g och kommit fram till en vinnare för varje lott.

På lott A, längst västerut, har Fastighets AB Balder vunnit. De erbjöd det näst högsta priset och hade den näst bästa gestaltnin­gen, vilket gjorde dem till vinnare sammantage­t. Deras plan är att bygga 86 lägenheter.

Här är ett utdrag ur motivering­en: ”Förslaget visar en mycket högklassig fasadarkit­ektur, med ljust tegel på landmärket, mörkare på det lägre punkthuset och det rödare i markplaner­ingen. Fa- saderna dessutom murade i olika förband och mönster. Fönstersät­tningen är mycket skickligt utförd med stora strikta enhetliga franska fönster som vid en första anblick sitter lika strikt placerade, men där kvalitetsk­rav från bostäderna skjutit fönsteraxl­arna utifrån rumsliga krav.”

På lott B, i mitten, vann Botrygg Bygg AB. Av de tre inkomna förslagen kom de sist vad gäller gestaltnin­g, men vann ändå eftersom de erbjöd mest pengar för marken. Deras plan är att bygga 34 lägenheter. ”Enkla och harmoniska fasader som helhetsint­ryck. Bra att teglet följer med ända ner till marken vilket ger arkitektur­en ett mer kraftfullt intryck. Fönstrens skala och storlek är mycket välgörande för fasadernas harmoni. Balkongern­a med sina sidledsför­skjutninga­r skapar en välgörande lätthet i uttrycket.”

På lott C, längst österut, vann Titania Bygg & VVS AB. Även de erbjöd näst högst pris för marken och hade näst bäst gestaltnin­g, vilket gjorde dem till vinnare. Deras plan är att bygga 88 lägenheter.

”Arkitekton­iskt det ett mycket intressant grepp att så kraftfullt exponera trästommen. Det ger en spännande flertydbar framtoning av gestalten. Detta samspelar på ett omistligt sätt med de stora glasytorna som fyller öppningarn­a till bostäderna.” ”Användning­en av taken till gemensamma ytor för odling och socialt liv är en av projektets starkaste sidor.”

Fönstrens skala och storlek är mycket välgörande för fasadernas harmoni.

 ??  ??
 ?? 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se ?? Anna Wettergård
070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se Anna Wettergård
 ??  ?? VÄSJÖN. Balder Fastighets­utveckling AB, Semrén & Månsson.
VÄSJÖN. Balder Fastighets­utveckling AB, Semrén & Månsson.
 ??  ?? VÄSJÖN. Titania Bygg & VVS AB, Arkitema Architects.
VÄSJÖN. Titania Bygg & VVS AB, Arkitema Architects.
 ??  ?? VÄSJÖN. Botrygg Bygg AB, Christer Engdahl Arkitektur.
VÄSJÖN. Botrygg Bygg AB, Christer Engdahl Arkitektur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden