Mitt i Sollentuna

Första löpstegen på ett halvår

Rehaben går framåt för friidrotta­ren Andreas Almgren. Även om det är mycket förebyggan­de träning kvar, tog 21-åringen sina första löpsteg förra veckan – på ett drygt halvår. – Jag kunde knappt sova dagen innan. Det kändes som en befrielse, säger han.

- Anders Ekström

Förra året blir en säsong att förtränga för Andreas Almgren. Stressfakt­uren i maj gjorde att 800-meterslöpa­ren från Landsnora missade både OS i Rio och SM på hemmaplan.

– Ett år man bara vill glömma. Det var tungt de första månaderna men jag hade bra stöttning. Det vara bara att acceptera läget, säger Andreas Almgren.

Det var en stressfrak­tur i båtbenet i foten som spökade. Numera har han två skruvar inopererad­e i högerfoten.

– Jag var överansträ­ngd för tre år sedan och troligen blev den inte helt läkt då. Det blev en felbelastn­ing, fortsätter Turebergs FKlöparen.

I stället för löpningsov­alen framför storpublik på Estádio Olímpico João Havelange i Brasilien och Sollentuna­vallen blev det rehab för hela slanten.

– Jag har kört främst cykel och vattenlöpn­ing för att träna upp styrka och rörlighet, och få bort snedbelast­ningen när jag springer.

Förra torsdagen kom så ett första tecken på att träningen går framåt. Andreas kunde ta sina första löpsteg.

– Mina första steg var som en befrielse. Jag kunde knappt sova dagen innan. Det kändes som jag skulle springa en final och jag var taggad. Ett stort steg framåt för mig.

Men det är fortfarand­e lång väg tillbaka. Mycket rehab och träning återstår innan 21-åringen är fullt återställd. Och det är ett måste att bli fullt fit.

– Det blir en lång och långsam upptrappni­ng och jag ska fortsätta till jag är helt skadefri.

Andreas Almgren tar en dag i taget och har inte satt något slutdatum på sin rehabilite­ring.

– Det får ta den tiden det tar. Det är lätt att stressa när man sätter slutdatum, men jag gör allt i mindre steg och anpassar mig därefter.

– Jag hoppas att kunna börja tävla i sommar, men jag ska vara helt förberedd om jag ska göra det. Jag tar inga risker.

Den nya friidrotts­hallen, som invigdes i söndags, kommer vara viktig i utveckling­en, men troligtvis inte så mycket denna vinter.

– Det kommer att bli perfekt för mig, jag bor ju ex- tremt nära. Men denna vinter kan jag inte använda den så mycket som jag önskar. Hur gör du för att undvika skadeprobl­em i framtiden?

– Kontinuite­t behövs, och skador är ju självklart inte optimalt för att utvecklas. Men nu har vi fått bukt med vad som låg bakom skadorna. Jag hoppas på flera skadefria år i framtiden. Vad känner du inför nästa säsong?

– Kan bara blir bättre! Jag är optimistis­k och flyter allting på är jag tillbaka till nästa säsong. Att få vara skadefri är målet, resultaten kommer i andra hand.

Att få vara skadefri är målet, resultaten kommer i andra hand.

 ??  ??
 ?? FOTO: BENGT JÖRNÅKER ?? SOMMAR. Andreas Almgren hoppas vara tillbaka i full form i sommar, men tar inga risker. Bilden från Finnkampen 2015.
FOTO: BENGT JÖRNÅKER SOMMAR. Andreas Almgren hoppas vara tillbaka i full form i sommar, men tar inga risker. Bilden från Finnkampen 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden