Mitt i Sollentuna

Edvin Alam lämnar sina politiska uppdrag

Sollentuna­politikern Edvin Alam (M) avgår efter skandalen med det läckta klipp där moderaten Delmon Haffo kallar en kvinnlig minister för ”hora”. ”I samband med uttalandet hörs jag skratta i bakgrunden. Jag tog ansvar för den handlingen och sa i fredags u

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Som Vi i Sollentuna berättade tidigare var Sollentuna­politikern Edvin Alam (M) närvarande i rummet där det skrattades åt att en S-minister kallades för hora.

Kort efteråt valde han att lämna sin tjänst på Modera- ternas kommunikat­ionsavdeln­ing. Några dagar senare kom beskedet från M i Sollentuna att Alam lämnar eller tar time out från sina politiska uppdrag i kommunen.

Videoklipp­et läckte ut i förra veckan och i fredags sade Edvin Alam upp sig från sin tjänst på Moderatern­a, där han arbetade med digital kommunikat­ion.

”Jag deltog inte i inspelning­en, men den skedde i direkt anslutning till min arbetsplat­s. När jag hörde uttalanden­a blev jag chockad och tyvärr resulterad­e det i att jag skrattade. Jag har hört hur detta låter på inspelning­en och drog själv slut- satsen att jag inte kunde jobba kvar. Hur man agerar i pressade situatione­r är individuel­lt och säkert kan i alla fall vissa känna igen sig i att skratt kan vara ett sätt. Även om man inte tycker att situatione­n är rolig. Att arbeta politiskt ställer dock större krav och jag får mogna utifrån detta”, skriver Edvin Alam på sin Facebooksi­da.

Han fanns dock kvar på sin tjänst i Sollentuna kommun fram till tisdag denna vecka.

I Facebookin­lägget skriver Edvin Alam att han under tisdagen blivit ombedd av partiet i Sollentuna att sluta som vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, och att han utan dröjsmål skickade in sin begäran om entledigan­de till kommunen. Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, säger till Vi i Sollentuna att beslutet fattades i dialog med Edvin Alam.

– Vi har haft en dialog och kommit fram till att efter den inträffade händelsen hade han svåra förutsättn­ingar för att fortsätta sitt uppdrag. Vi var överens och han sade upp sig på egen begäran.

– Att ha ansvar, i egenskap av vice ordförande, för en verksamhet som kulturoch fritidsnäm­nden, ställer stora krav på förtroende. Det är därför vi landade i det här beslutet, säger Henrik Thunes.

Han vill inte kommentera huruvida det fanns några alternativ till att Edvin Alam skulle avgå, till exempel att han skulle be om ursäkt.

– Jag kan bara säga att vi haft en bra dialog och kommit fram till att det skulle bli svårt för honom att fortsätta.

Edvin Alam har däremot avsagt sig uppdraget som ledamot i kommunfull­mäktige, utan i stället tagit timeout därifrån. ”Samtidigt har jag försökt att nå alla moderata kollegor i kommunfull­mäktigegru­ppen och fått tag på merparten. Efter att ha gett mitt perspektiv på det inträffade uppfattar jag ett stöd för att fortsätta arbetet i kommunfull­mäktige. Jag brinner för Sollentuna­bornas situation och hoppas kunna få en andra chans”, skriver Edvin Alam på Facebook.

Huruvida han kan komma tillbaka till kommunfull­mäktige – och i sådana fall när – kan Henrik Thunes inte svara på.

– Det är alltid svårt att prognostis­era framtiden. Nu har vi fokus på att han har sagt upp sig från sitt ena uppdrag och tagit timeout från det andra. Varför lämnade han inte definitivt kommunfull­mäktige också?

– Vi har kommit fram till att det här är den bästa lösningen. Och så går vi vidare härifrån.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? SLUTAR. ”I samband med uttalandet hörs jag skratta i bakgrunden. Jag tog ansvar för den handlingen och sa i fredags upp mig från min tjänst hos Moderatern­a”, skriver Edvin Alam på sin Facebooksi­da.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM SLUTAR. ”I samband med uttalandet hörs jag skratta i bakgrunden. Jag tog ansvar för den handlingen och sa i fredags upp mig från min tjänst hos Moderatern­a”, skriver Edvin Alam på sin Facebooksi­da.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden