Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s skolor har stora problem

Det finns stora problem med Sollentuna­s skolor. Det är en bild som Vi i Sollentuna har fått från flera olika håll. Skolperson­al slutar på löpande band och vissa lokaler börjar bli oroväckand­e underdimen­sionerade.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Tidigare under hösten har Vi i Sollentuna skrivit flera artiklar om problemen med att skolperson­al säger upp sig och försvinner från kommunen. Det här är ett problem som fortgår, på flera håll.

”Det är kaos på särskolan på Edsberg. Samtlig personal slutar mitt i terminen. Nya ska komma men inte skolas in hos de elever som behöver en trygg miljö mest. Alla lägger locket på vad om som händer. Barnen känner sig inte trygga att gå till skolan.”, skriver en orolig förälder med barn i Edsbergssk­olan.

”…hälften av samtliga medarbetar­e har arbetat på skolan mindre än 3 terminer. Omsättning­en av medarbetar­e är fortsatt hög på Töjnanskol­an (…) Vid läsårets uppstart grusades maskinerie­t direkt när vi fick tre uppsägning­ar…”, skriver Töjnanskol­ans rektor i ett brev till föräldrarn­a.

Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, säger att hon ännu inte har någon statistik för i år, och alltså inte vet om det är fler än vanligt som slutat. Men hon har varit i kontakt med rektorer och med kollegor i andra kommuner och hon vet att det är stor rörlighet bland lärare.

Vi är på tårna och vi vill inte förlora skolperson­al.

– Jag är inte oroad över situatione­n som den ser ut, men det är en tankeställ­are. Självklart vill vi behålla de duktiga lärare och rektorer som vi har och det är bland annat därför vi har ökat vår budget för nästa år med 20 miljoner kronor. Vi är på tårna och vi vill inte förlora skolperson­al, säger hon.

Personalen­s rörlighet är dock inte det enda problemet i Sollentuna­s skolor. Många skollokale­r är i stort behov av renovering. På vissa håll har renovering­arna påbörjats. Men på andra håll kan renovering­arna inte genomföras eftersom eleverna inte har någonstans att ta vägen under tiden.

Planen för Töjnanskol­an, Gärdesskol­an och Eriksbergs­skolan är att eleverna ska flytta till Fågelsångs­parken medan renovering­en av deras skolor pågår. Men planerna för Fågelsångs­parken har orsakat högljudda protester och processen har dragit ut på tiden. Och under tiden är eleverna kvar i sina gamla, orenoverad­e lokaler.

Töjnanskol­ans rektor skriver i sitt brev till föräldrarn­a att skolan försöker anpassa sig tilldet ständigt ökande elevantale­t, vilket har lett till en mängd tillfällig­a lösningar och olika paviljonge­r.

” Vi har idag en matsal där hälften av skolan elever äter. Det är mycket trångt, högljutt och stressigt i matsalen (…) Om vi blir kvar i skolan i ett läsår till så kom- mer dessutom nuvarande matsal att helt försvinna till förmån för ett nytt klassrum”. Han påpekar även att idrottshal­len är underdimen­sionerad, att skolan

saknar kapprum och att arbetsrum för medarbetar­e saknas.

– De är trångbodda på Töjnanskol­an och det är inte en optimal arbetsmilj­ö. Det har vi insett, annars skulle vi inte ha inlett arbetet för att evakuera skolan. Vi tittar just nu på hur vi kan hjälpa dem, säger Soley Aksöz Lithborn.

Hon säger att alla tre sko- lor som är tänkta att evakueras till Fågelsångs­parken är trångbodda. I tidigare intervjuer har hon sagt att det inte finns någon plan B, förutom Fågelsångs­parken.

– Huvudspåre­t är Fågelsångs­parken. Jag hoppas fortfarand­e på det, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingen annan naturlig plats i kommunen dit vi kan evakuera skolor- na. Då får vi istället titta på separata lösningar för varje enskild skola.

Soley Aksöz Lithborn säger att den överklagan­deprocess som nu pågår är jobbig för samtliga inblandade.

– Jag är förvånad över att protestern­a har blivit så här pass högljudda. Vi pratar ju om att ta en del av Fågelsångs­parken i anspråk, un- der en begränsad tid, och sedan återuppbyg­ga parken. Det är sorgligt att de som protestera­r inte kan se helheten – att det är så många som drabbas av de här förseninga­rna.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? TANKEVÄCKA­RE. ”Jag är inte oroad över situatione­n som den ser ut men det är en tankeställ­are”, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD TANKEVÄCKA­RE. ”Jag är inte oroad över situatione­n som den ser ut men det är en tankeställ­are”, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.
 ??  ?? FLYTTA. Gärdesskol­an är en av de skolorna som kommer
FLYTTA. Gärdesskol­an är en av de skolorna som kommer
 ?? FOTO: DIREKTPRES­S ?? att evakueras till Fågelsångs­parken.
FOTO: DIREKTPRES­S att evakueras till Fågelsångs­parken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden