Mitt i Sollentuna

Vibybor kritiska mot lägenheter

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

I Viby väcker ett planerat flerbostad­shus protester bland grannarna.

– Jag tycker inte att det passar in med lägenheter i området, säger Anders Karlberg som bor precis intill.

– Vi kan inte neka ett bygglov baserat på att grannarna inte vill ha ett flerbostad­shus i närheten, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

På Rävgärdsvä­gen 17, mitt i Vibys villaidyll, har det länge legat en gul villa. Men nu har villan börjat rivas. Tidigare ägdes villan av en stiftelse som bland annat drev förskola där, men nu har den sålts till en byggherre. Och byggherren planerar att bygga ett flerbostad­shus med 18 smålägenhe­ter här.

Det här arbetet har väckt upprörda röster. Bland annat handlar det om att kringboend­e helt enkelt inte vill ha lägenheter i närheten och att de tycker att den nya byggnaden inte harmoniera­r med kringligga­nde bebyggelse.

– Det blir många lägenheter på en liten yta. Man kunde väl bygga något som skulle passa in i området bättre. Radhus, till exempel, säger grannen Anders Karlberg.

Oscar Nyströmer (M) är ordförande i miljö- och fastighets­nämnden. Han berättar att den tidigare planen var att stiftelsen som ägde byggnaden skulle göra om den till LSS-boende. Därför ändrades detaljplan­en – efter samråd med grannarna - för att tillåta ett hus på upp till 500 kvadratmet­er.

LSS-boendet blev dock aldrig av utan i stället såldes fastighete­n. Och den nya ägaren har alltså kommit in med en bygglovsan­sökan för ett flerbostad­shus för 18 små lägenheter.

– Bygglovsan­sökan innehåller inga avvikelser från detaljplan­en. Just nu väntar vi på remissvar från trafikoch fastighets­nämnden och från Seom och sedan går vi till beslut, berättar Oscar Nyströmer och fortsätter:

– Vi måste tillåta bygglov om det inte avviker från detaljplan­en. Det är vi skyldiga att göra, det är ren rättssäker­het.

Vad säger du om rädslan

Vi måste tillåta bygglov om det inte avviker från detaljplan­en.

att byggnaden inte kommer att harmoniera med kringligga­nde bebyggelse?

– Vi tycker att det är viktigt. Jag anser att detta harmoniera­r väl med omgivande bebyggelse men jag har respekt för att det finns andra åsikter om detta.

Något som också väcker upprörda känslor är att det på fastighete­n finns både fornlämnin­gar och gamla ekar, som riskerar att fällas om tomten ska bebyggas ytterligar­e.

Hur kommer det att gå med ekarna och med fornlämnin­garna?

– Om byggherren väljer att placera byggnaden där ekarna står kommer de att komma ner. Det kan vi inte påverka. Vad gäller fornlämnin­garna måste byggherren ta hänsyn till dem och ansöka till Länsstyrel­sen om att flytta dem.

Oscar Nyströmer berättar att han fått motta många upprörda åsikter från grannarna och att han därför har kallat till ett möte i veckan, för att svara på frågor. Men att grannarna egentligen inte kan göra så mycket för att påverka situatione­n.

– Det enda är om de kan påvisa att vi har missat något i bygglovsha­nteringen. Då kan de överklaga bygglovet till Länsstyrel­sen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? RIVNING. På Rävgärdsvä­gen 17, mitt i Vibys villaidyll, har det länge legat en gul villa. Men nu har villan börjat rivas. Här planeras lägenheter – något som väcker upprörda känslor bland grannarna.
FOTO: MICHAEL FOLMER RIVNING. På Rävgärdsvä­gen 17, mitt i Vibys villaidyll, har det länge legat en gul villa. Men nu har villan börjat rivas. Här planeras lägenheter – något som väcker upprörda känslor bland grannarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden