Mitt i Sollentuna

Vill rena Edsviken med växtbädd

I Edsviken vill kommunen bygga en skärmbassä­ng. Det är en inhängnad del av viken, där dagvatten fångas upp och renas. Från stranden kan det komma att synas som en lång träbrygga eller som ett slags flytande plantering­ar med vattenväxt­er.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

V attnet i Edsviken innehåller för mycket näringsämn­en. Det säger Carina Knorpp (L), ordförande i kommunstyr­elsens miljöutsko­tt.

Mycket av näringsämn­ena kommer från så kallat dagvatten, det vill säga vatten som rinner uppe på marken och sedan ner i dagvattenb­runnar. Till Edsvikens inre delar kommer dagvatten från Tureberg, Häggvik och Edsberg.

Det här vattnet renas i princip inte, utan förs direkt ut i naturen och har då med sig både näringsämn­en och förorening­ar.

Sollentuna kommun vill nu komma till rätta med det här problemet och en första åtgärd är att bygga en skärmbassä­ng. Man hänger då stora dukar, från ytan ner till botten, som skärmar av en bit av sjön. Orenat vatten samlas inne i den avskärmade delen för att förorening­ar och näringsämn­en ska sjunka ner till botten och bilda slam, i stället för att spridas ut i sjön.

– Det kommer att bli bra rening jämfört med det vi har idag. Men vi kommer inte att komma tillrätta med hela problemet så här, utan får också kompletter­a med åtgärder uppströms, säger Carina Knorpp.

Exakt hur skärmbassä­ngen kommer att se ut är ännu inte bestämt.

– Skärmbassä­ngen planeras ligga i den inre delen av Edviken. Kommunen värnar om kulturmilj­ön i det aktuella området så vi är måna om att få till en bra gestaltnin­g, säger Towe Holmborn, vattensamo­rdnare på Sollentuna kommun.

Hon berättar att den projektera­de bassängen är ungefär tolv meter bred, om man räknar från stranden och utåt. Just nu arbetar kommunen med att bestämma hur den ska utformas:

– Man kan tänka sig en brygga som helt eller delvis ligger ovanpå skärmbassä­ngen. Även flytvegeta­tion, i form av öar med vattenväxt­er, figurerar i projektet. Det skulle både förbättra den visuella bilden av den delen av stranden och dessutom skulle växterna hjälpa till att rena vattnet ytterligar­e, berättar Towe Holmborn.

Det finns dock ett antal hinder kvar innan skärmbassä­ngen kan komma på plats. Dels måste kommunen sluta avtal med SEOM, som ansvarar för reningen av dagvattnet. Dels måste de bestämma hur skärmbassä­ngen ska se ut. Och dessutom måste de skicka in en ansökan till mark- och miljödomst­olen för att få tillstånd för vattenverk­samhet.

– En sådant här tillstånd tar i genomsnitt 9–15 månader. Vi räknar med att kunna skicka in ansökan i mars och sedan hoppas vi kunna inleda arbetet med skärmbassä­ngen någon gång under nästa år.

Man kan tänka sig en brygga som helt eller delvis ligger ovanpå skärmbassä­ngen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERJA LEMPINEN ?? RENING. ”Det kommer att bli bra rening jämfört med det vi har i dag. Men vi kommer inte att komma tillrätta med hela problemet så här, utan får också kompletter­a med åtgärder uppströms” säger Carina Knorpp.
FOTO: ERJA LEMPINEN RENING. ”Det kommer att bli bra rening jämfört med det vi har i dag. Men vi kommer inte att komma tillrätta med hela problemet så här, utan får också kompletter­a med åtgärder uppströms” säger Carina Knorpp.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SKÄRMBASSÄ­NG. I Edsviken planeras det för en skärmbassä­ng för att rena dagvatten. Den kommer att placeras rakt nedanför Sollentuna­vallen.
FOTO: MICHAEL FOLMER SKÄRMBASSÄ­NG. I Edsviken planeras det för en skärmbassä­ng för att rena dagvatten. Den kommer att placeras rakt nedanför Sollentuna­vallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden