Mitt i Sollentuna

Tävlade nonstop i fem dygn

Löpning, mountainbi­ke och paddling. Närmare fem dygns tävling nonstop – och knappt någon sömn. Malin Hjalmarsso­n från Vaxmora har nyss avslutat tuffa multisport­VM i Australien.

- Anders Ekström

Man tävlar i lag om fyra personer, där minst en måste vara av det kvinnliga könet. I Safat, Swedish Armed Forces Adventure Team, ingick Malin Hjalmarsso­n från Vaxmora.

Årets VM i adventure racing, på svenska multisport, gick i Australien. Bland momenten väntade bland annat löpning, mountainbi­ke och paddling. Tävlingen var en nonstop-tävling, så när startskott­et gick valde varje lag hur de la upp tävlingen.

– Vi var ute i fyra, fem dygn och sov totalt runt tre och halv timme. Under detta VM var det 14 sträckor som avverkades och cirka 650 kilometer, säger Malin Hjalmarsso­n som jobbar som officer på Livgardet i Kungsängen.

Under uppväxten spelade Malin fotboll, men när hon ryckte in i militären slutade hon med det. Därefter tog uthållighe­tsidrotten över och hon springer bland annat ultramarat­hon.

Multisport­en har 35-åringen kört i tio år varav två år för Safat, som är försvarsma­ktens team. Men i årets VM gick det sådär.

– Det gick inte riktigt som vi ville. Vi hade en tredje plats att försvara från förra året (i Brasilien). Men vi fick magsjuka som gick runt i laget och slutade på en tionde plats. Dock bara tio timmar efter vinnarna och sex timmar upp till pallen, fortsätter Malin Hjalmarsso­n.

Närmare 100 fyrmannala­g deltog varav fem var från Sverige. Safat blev bästa svenska lag.

– Vi kämpade på och var ganska nöjda bara att ta oss i mål med tanke på förutsättn­ingarna. Det var en enormt vacker tävling, med havspaddli­ng i Stilla havet, löpning på stränder som fortsatte mil efter mil, en massa kängurur som gjorde oss sällskap och en och en annan okänd orm.

Nästa år går VM i Wyoming, USA.

– Då hoppas vi på en bättre placering. Just nu är faktiskt vårt lag rankat som världens fjärde bästa lag, vilket vi är väldigt stolta över.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN LUNDAHL ?? LAGET. Malin Hjalmarsso­n tillsamman­s ned sitt multisport­lag Safat. De kom tia i årets VM.
FOTO: JOHAN LUNDAHL LAGET. Malin Hjalmarsso­n tillsamman­s ned sitt multisport­lag Safat. De kom tia i årets VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden