Mitt i Sollentuna

”En förmån att få jobba med min hobby”

- Anders Ekström

1986 var året då Nintendo lanserade sin 8-bitars spelkonsol och trisslotte­n lanserades. Det var också året då Eva Bengtsson Lundh började på Sollentuna ridklubb i Viby. 2016 firar hon 30 år med klubben.

Via en bekant blev hon värvad som ridlärare och trivdes så bra att hon i år alltså firar 30-årsjubileu­m i klubben. Nästan lika länge som Sollentuna ridklubb har funnits i kommunen, förra året firade klubben själv 30 år.

– Jag blev uppvaktad i september och det kändes bra. Jag fick ett fint smycke av klubben, berättar Eva Bengtsson Lundh.

Jubilaren är uppväxt i sörmländsk­a Oxelösund. Efter ridlärarut­bildningen, i ridmeckat Strömsholm utanför Västerås, kom hon till Sollentuna. Först bodde hon i en lägenhet på Malmvägen och därefter i Rotebro. Numera bor Eva på en liten gård i Rosersberg.

I en tid där allting går väldigt snabbt och många byter arbetsplat­s – har Eva varit klubben trogen i alla år.

– Det har gått ganska fort ändå, jag har inte riktigt insett att åren gått. Jag har alltid trivts bra här och det är stimuleran­de att få jobba med våra hästar, elever och personal. Klubben har en god anda och en bra styrel- se, fortsätter Eva som sedan sex år tillbaka är ridskolech­ef på SoRK.

Eva brinner för hästar, främst för hästhoppni­ngen, och har själv tävlat på elitnivå. Att jobba med sin hobby är ett privilegiu­m.

– En förmån att få jobba med min hobby, men det kan även vara en liten nackdel ibland. När man är klar i stallet på jobbet väntar mina egna hästar hemma. Men fördelarna väger klart över nackdelarn­a, helt klart.

Under dessa 30 år har den i dag 53-åriga ridskolech­efen märkt av att verksamhet­en hela tiden utvecklas framåt.

– Vi blir bättre och bättre på alla delar. Under åren har vi förändrat hästmedvet­andet mycket och fått en stabilare elevkrets, som stannar längre. Efter en liten dipp för sju, åtta år sedan har vi nu helt fullt och kö in.

Tidigare i höstas invigdes det nyrenovera­de stallet, och det blir ett stort lyft för hela verksamhet­en. Stallbyggn­aden är renoverad och har numera boxar till alla hästarna, och dessutom kommer det från 2017 att finnas en ny medlemsbyg­gnad som gör att andra ytor frigörs för personalen.

– Det är en nystart. För allas arbetsmilj­ö är det ett stort lyft, det gör att flera kommer att stanna längre här.

Även själva sporten har utvecklats genom åren.

– Ja, den har utvecklats mycket. Generellt har hästaveln blivit bättre genom åren och hästarna håller en högre nivå. Sporten fortsätter även att locka mycket folk, vi har ofta välbesökta tävlingar här.

I dag har Sollentuna ridklubb runt 480 uppsittnin­gar per vecka, på sina drygt 500 medlemmar. Med nya lokaler och stort intresse för klubben och ridsporten har SoRK en fortsatt ljus framtid, menar Eva.

– Jag tror klubben kommer att ha fortsatt högt tryck kring intresset. De nya lokalerna, våra bra hästar och välutbilda­de ridlärare kommer bidra till en fortsatt attraktiv och stabil klubb.

Blir du kvar i 30 år till?

– Nja, inte så länge men jag har inga planer på att sluta. Jag vill fortsätta att bidra till att utveckla verksamhet­en och ta den vidare.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? UTVECKLING. Under sina 30 år på SoRK har Eva Bengtsson Lundh känt att klubben hela tiden utvecklas framåt.
FOTO: MICHAEL FOLMER UTVECKLING. Under sina 30 år på SoRK har Eva Bengtsson Lundh känt att klubben hela tiden utvecklas framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden