Mitt i Sollentuna

Anders kalv dog – kvävd av plastpåse

Anders Ström på Bögs gård gjorde nyligen en hemsk upptäckt. En av gårdens kalvar hade tuggat i sig en plastpåse som någon kastat i naturen och kvävts till döds. Plastpåsen satt fast i strupen när han hittades. – Det känns jäkligt tråkigt, säger Anders Str

- Anna Wettergård

Nedskräpni­ng på och runt Bögs gård påverkar djuren. Nyligen dog en av gårdens kavlar när en plastpåse fastnade i halsen på den. Det är det tredje djuret som dör på gården på grund av nedskräpni­ng. – Allmänhete­n behöver bli medveten om att det här är ett beteende som får konsekvens­er. Människor måste börja ta ansvar för sitt eget skräp, säger bonden Anders Ström.

De drygt 150 korna på Bögs gård går fritt ute i enorma hagar och tas inte in förrän på hösten. När djuren skulle tas in nu senast var en av kalvarna borta.

– Vi har flera hundra hektar med hagar så det är inte alltid lätt att hitta djuren. Efter ett par dagar ringde en från orienterin­gsklubben och sa att han hade hittat den. Jag åkte dit och såg direkt vad det var som hade hänt. Plastpåsen satt fortfarand­e fast i kalvens strupe.

Anders Ström säger att det här är tredje gången som gårdens djur dör av skräp som de hittar i hagarna. Speciellt kalvarna är nyfikna och vill undersöka sådant som de hittar.

– Man märker när man är nära dem att de gärna vill buffas, slicka på ens fingrar och dra i ens kläder.

Nyligen såg han också en ko som höll på att försöka få ut de sista dropparna ur en kastad läskflaska.

– Flaskan åkte in och ut ur munnen på kon. Det var bara tur att den inte satte sig i halsen, säger han. Problemen med nedskräpni­ng har eskalerat på senare år, i takt med att mängden besökare till gården och även till resten av Järvafälte­t har ökat. Anders Ström säger att han och personalen plockar skräp och försöker göra det enkelt för besökare på deras marker att göra rätt. Men de hittar ofta skräp ute i naturen, och de kan inte sätta upp papperskor­gar överallt.

– Allmänhete­n behöver bli medvetna om att det här är ett beteende som har konsekvens­er med sig. Människor måste börja ta ansvar för sitt eget skräp.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SKRÄP. Nyligen dog en av gårdens kavlar när en plastpåse fastnade i halsen på den, berättar Anders Ström, som klappar om kalvarna Oliver och Liar.
FOTO: MICHAEL FOLMER SKRÄP. Nyligen dog en av gårdens kavlar när en plastpåse fastnade i halsen på den, berättar Anders Ström, som klappar om kalvarna Oliver och Liar.
 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ?? SKRÄP. Nedskräpni­ng på och runt Bögs gård påverkar djuren. Nyligen dog en av gårdens kavlar när en plastpåse fastnade i halsen på den, berättar Anders Ström.
FOTO:MICHAEL FOLMER SKRÄP. Nedskräpni­ng på och runt Bögs gård påverkar djuren. Nyligen dog en av gårdens kavlar när en plastpåse fastnade i halsen på den, berättar Anders Ström.
 ?? FOTO: BÖGS GÅRD ?? NEDSKRÄPNI­NG. Den här kalven dog när en plastpåse fastnade i halsen.
FOTO: BÖGS GÅRD NEDSKRÄPNI­NG. Den här kalven dog när en plastpåse fastnade i halsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden