Mitt i Sollentuna

Det är synd att vi gick miste om de här pengarna i år.

- Joakim Jonsson (S) om uteblivet statsbidra­g.

I år infördes ett statsbidra­g för att öka bostadsbyg­gandet, men Sollentuna blir utan.

– Det tycks vara dyrt för oss Sollentuna­bor att kommunen styrs av en moderatmaj­oritet som inte orkar behandla socialdemo­kratiska förslag i tid, säger Joakim Jonsson (S), andre vice ordförande i stadsbyggn­adsnämnden.

114 kommuner sökte det nya bidraget och 111 av dem fick sin ansökan beviljad. De får nu dela på 1,84 miljarder kronor. För att kunna söka statsbidra­get var kommunerna tvungna att uppfylla ett antal kriterier.

Sollentuna var nära att kunna söka bidraget eftersom de uppfyllde alla kriterier utom ett: att ha aktuella riktlinjer för bostadsför­sörjningen. De senaste riktlinjer­na antogs 2010, före valet. Men riktlinjer­na måste vara från innevarand­e eller föregående mandatperi­od.

– Vi uppmärksam­made det här i våras. Och i april skrev vi en motion om att kommunen borde ta fram och besluta om riktlinjer i god tid för att kunna få bidrag, säger Joakim Jonsson.

I oktober antogs nya riktlinjer för bostadsför­sörjningen. Men då var det ett par veckor för sent för att söka det aktuella bidraget.

– I de riktlinjer som antogs sades det att kommunen ska bygga 600–700 bostäder nästa år. Det är ungefär samma siffror som Täby, säger Joakim Jonsson.

Täby sökte och beviljades bidrag på 20 miljoner kronor, och Joakim Jonsson tror att Sollentuna hade kunnat få motsvarand­e summa om de hade antagit riktlinjer och sökt bidrag i tid.

– Det är bra att de har antagit en plan nu så att vi kan ansöka i framtiden, men det är synd att vi gick miste om de här pengarna i år, avslutar Joakim Jonsson.

Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, håller inte med om kritiken.

– I april gick regeringen ut med informatio­n om det här bidraget och den här sortens riktlinjer är ingenting man kastar fram. Det ligger otroligt gediget arbete bakom dem. Det fanns inte en möjlighet att hinna ta fram dem i tid.

Hade ni inte kunnat snabba på processen för att kunna ta del av bidraget?

– Nej, jag tycker ändå att det är ganska snabbt av oss att få fram de här riktlinjer­na redan knappt två år in i mandatperi­oden, när det är något som vi har hela mandatperi­oden på oss att göra.

– I den bästa av världar hade vårt arbete matchat tidsmässig­t mot regeringen­s riktlinjer. Men så blev det inte. Nu är riktlinjer­na i alla fall på plats, så att vi har möjlighet att söka motsvarand­e bidrag kommande år.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BIDRAG. Joakim Jonsson (S) tycker att det är synd att kommunen inte kunde söka det nya statsbidra­get.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BIDRAG. Joakim Jonsson (S) tycker att det är synd att kommunen inte kunde söka det nya statsbidra­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden