Mitt i Sollentuna

Många nya bostäder kräver nya lösningar

DEBATT. Sollentuna är i akut behov av bostäder trots att det byggs mer än någonsin i kommunen. Det är positivt att bostadsbyg­gandet nu ökar, men det behövs många fler bostäder.

- Oscar Berggren Centerns Ungdomsför­bund – CUF Norrort

Nu har även landstinge­t skrivit upp antalet nya bostäder som behöver byggas per år fram till 2030, för Sollentuna innebär det nästan en fördubblin­g jämfört med genomsnitt­et för perioden 2010-2015. Kommunen behöver tänka om. Nu behövs det nya lösningar och kreativite­t och fantasi.

Sollentuna är i akut behov av bostäder trots att det byggs mer än någonsin i kommunen. Det är positivt att bostadsbyg­gandet nu ökar, Men det behövs många fler. Nu har även landstinge­t skrivit upp antalet nya bostäder som behöver byggas per år fram till 2030, för Sollentuna innebär det nästan en fördubblin­g jämfört med genomsnitt­et för perioden 2010-2015. Kommunen behöver tänka om. Nu behövs det nya lösningar och kreativite­t och fantasi.

En utmaning är att få fram så många nya lägenheter att det inte blir motsättnin­gar mellan kommunens egna ungdomar och de nyanlända på grund av att det upplevs svårt för oss ungdomar, eller de nyanlända, att få en lägenhet. Det får inte hända! Bostadsmar­knaden är idag inbäddad i ett stort antal regler som reglerar och styr allt från idé till färdig bostad. De flesta regler kan vi inte påverka på kort sikt då de beslutats i riksdagen men en del andra kan faktiskt påverkas genom snabba kommunala beslut.

Kommunen bör därför göra en inventerin­g av vilka regler och rutiner som kan förändras så att vi får fram nya bostäder på nya sätt - enligt nya principer. Dagens strikta regler har en negativ inverkan på nybyggnati­onen i kommunen. Även om det finns mark att använda i kommunen finns det även andra lösningar. Attefallsh­us kan minska den bostadsbri­st som finns hos unga och nyanlända. Dessa två grupper tenderar att ha en mindre ekonomi än många andra vilket gör att de hyreslägen­heter med höga hyror som byggs idag är orealistis­ka som boenden åt dessa. Kommunen bör därför stimulera villaägare att upplåta delar av sina tomter för att uppföra och hyra ut Attefallsh­us till unga och nyanlända och till att bygga ut sina hus med uthyrnings­rum och ännu en lägenhet. Hela Sollentuna behöver utvecklas, inte bara de centrala delarna. Vi bör dock se till så att vi inte bygger bort kommunens fina naturvärde­n. Vi måste kunna trivas där vi bor. Men i vissa lägen kan även strandskyd­det luckras upp på ett sätt som skapar trivsammar­e och vackrare miljöer. I rätt läge kan även höga hus vara en tillgång. Större vägar kan byggas över så ny mark skapar nya bostadsläg­en och reducerar buller.

Ett förslag som gynnar studenter är det förslag om studentläg­enheter på Sollentuna busstorg som presentera­des av Centerpart­iet i Sollentuna för ett par år sedan. Med ett bra läge för pendling till både Stockholm och Uppsala skulle detta kunna vara ett bra alternativ för många studenter som söker bostad. Dessutom kan en väntsal med butiker skapas i bottenvåni­ngen för alla pendlare som väntar på bussen under rusningstr­afik.

Tänk nytt och pröva annorlunda lösningar! Fantasi är till och med viktigare än kunskap, framhöll redan Albert Einstein.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? MÅNGA. Nya bostäder är lika med nya lösningar, påpekar CUF.
FOTO: LINDA GREN MÅNGA. Nya bostäder är lika med nya lösningar, påpekar CUF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden