Mitt i Sollentuna

Fixade egen gran till Rotebro torg

Rotebrobon Anja tyckte att det var synd att det inte fanns någon gran på Rotebro torg. Så hon tog saken i egna händer – samlade ihop pengar och köpte en egen gran.

- Anna Wettergård

Förr om åren har det stått en gran på Rotebro torg men de senaste åren har den lyst med sin frånvaro. Anja berättar om hur hon tog saken i egna händer:

– Det började med att en bekant undrade om det inte ska stå en julgran där. Då började jag också fundera på det och tänka: hur svårt ska det vara att sätta upp en gran?

Hon började med att starta en insamling på Facebook för att få ihop pengar till en gran. Samtidigt försökte hon ta reda på vem som äger den biten mark på Rotebro torg, där en fast julgransfo­t fortfarand­e står kvar sedan tidigare jular.

– När jag fick reda på att det var kommunens mark blev jag lite trött. Jag tänkte att om jag kontaktar kommunen kanske det kommer upp en gran till nästa år. Hon ringde i alla fall runt till kommunens olika förvaltnin­gar och hamnade till slut på parkförval­tningen.

– Kommunen hade inte tänkt sätta upp någon gran men sade att vi fick göra det själva om vi ville. Däremot visste de inte vem som hade nyckeln till julgransfo­ten, som var låst med ett stort hänglås. Men de föreslog att vi kunde klippa upp låset.

Det var ett massivt lås men Anja tänkte att hon ändå skulle prova att klippa upp det med en bultsax.

– Jag tog i för kung och fosterland. Låset var så grovt att det slog upp gnistor från det. Men till slut lyckades jag.

Med de pengar hon fått in från insamlinge­n på Facebook åkte hon iväg och köpte den största gran hon kunde få in i sin bil.

– Det är lite barrigt i bilen nu, berättar hon med ett skratt.

Eftersom granen ändå var alldeles för liten för den stora julgransfo­ten fick hon kila fast den med träbitar och snören. Men till slut stod den ändå på plats. Inte stor, men ståtlig ändå.

– Den skulle kunna stå lite rakare men det är bra nog, säger hon och avslutar:

– Jag har fått jättemycke­t respons på Facebook och jättemånga har visat att de uppskattar granen. Det känns jättebra att göra något bra – det ger mig energi!

Jag har fått jättemycke­t respons på Facebook och jättemånga har visat att de uppskattar granen.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? JULGRAN. Anja hoppas att granen på Rotebro torg får stå kvar och inte blir vandaliser­ad.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE JULGRAN. Anja hoppas att granen på Rotebro torg får stå kvar och inte blir vandaliser­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden