Mitt i Sollentuna

Miljonbidr­ag till linbanan

Sollentuna har kommit ett steg närmare en linbana. Kommunen får nämligen 1,8 miljoner av Naturvårds­verket för åtgärden ”Linbana som kollektivt­rafik i Sollentuna”. Motivering­en är att linbanan möjliggör en miljömässi­g, social och ekonomiskt hållbar utveckl

- Anna Wettergård

Vi i Sollentuna frågade Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, vad de här pengarna betyder för kommunen.

– Utan att på något sätt förringa pengarnas värde så finns det ett annat värde i detta också. De klappar oss på axeln och säger att ”det här är bra, det här ska ni utreda vidare”.

Även om det inte är säkert att linbanan faktiskt blir genomförd är det här ett steg i den riktningen. Däremot, säger Thomas Ardenfors, kommer kommunen inte att gå vidare med planerna utan att ha utrett vissa grundlägga­nde frågor mycket noggrant.

– Vi skulle aldrig drömma om att genomföra ett sådant här projekt utan att ha på fötterna vad gäller sam- hällsekono­misk nytta. Vi måste också vara säkra på att det här ryms inom ramen för kollektivl­agstiftnin­gen och att driftsform­en är säkrad; det vill säga att man kan åka linbanan på sitt SL-kort.

Just det, att man ska kunna åka linbanan på sitt SLkort, är mycket viktigt enligt Thomas Ardenfors. Han tror att just det är en stor del av anledninge­n till att de har fått de här pengarna från Naturvårds­verket.

– Vi har inga planer på att det här ska vara en kommunal linbana där jag ska sitta i någon spärr och håva in pengar till kommunen. Utan det här ska ingå i kollektivt­rafiksyste­met, säger han och fortsätter:

– På samma sätt som det idag finns skyltar med T och J ska det stå ett stort fett L framför linbanan. Jag ser fram emot att sätta upp den skylten.

Just nu pågår utrednings­arbetet med linbanan, för att ta reda på svaren på frågorna kring samhällsek­onomisk nytta och anslutning­en till kollektivt­rafiken. Om svaren pekar i rätt riktning kommer kommunen i vår att fatta beslut om att inleda planarbete­t med linbanan. Det innebär inte att beslutet är slutgiltig­t fattat, men om planarbete väl inleds är sannolikhe­ten, enligt Thomas Ardenfors, god för att projektet faktiskt genomförs.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ?? NÄRMARE. Naturvårds­verkets pengar är en putt i rätt riktning för planerna på en linbana i Sollentuna.
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN NÄRMARE. Naturvårds­verkets pengar är en putt i rätt riktning för planerna på en linbana i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden