Mitt i Sollentuna

Fokus på utemiljö istället för på olaglig uthyrning

Vår kommun är attraktiv. Befolkning­en växer med cirka 1000 invånare varje år tack vare födelseöve­rskott och inflyttnin­g. Vi Kristdemok­rater tycker detta är bra. Vi vill göra det möjligt för fler att kalla Sollentuna för ”hemma”. Därför behövs många nya bo

- Magnus Ramstrand (KD) kommunalrå­d

Men det räcker inte med bostäder. Det krävs även förskolor, skolor, äldreboend­en, LSS-bostäder och idrottshal­lar. Vi har framför oss investerin­gar på cirka fem miljarder kronor de närmaste tio åren. Det har ställt oss som leder kommunen inför alternativ: låna till hela investerin­gen eller se över lånealtern­ativen i kombinatio­n med att använda oss av resurser vi redan har. Vår övertygels­e är att vi kan klara utmaningen genom en kombinatio­n av ökade skatteintä­kter som kommer till följd av ökad befolkning, omstruktur­ering av bolagen, lån i viss mån och strategisk­a försäljnin­gar.

Vi Kristdemok­rater har i majoritete­n, tillsamman­s med Moderatern­a och Liberalern­a, kommit fram till några avgörande beslut för att säkerställ­a att vi får en ekonomi i balans för hela kommunen:

Skapa en koncern - Sollentuna stadshus AB. Därmed kan vi dra nytta av möjlighete­n att överföra kapital från ett dotterbola­g till ett annat. Det underlätta­r att få fram medel till att bygga nya skolor, äldreboend­en och idrottshal­lar. Sollentuna­hem AB delas upp i två olika bolag. Sollentuna­hem AB blir ett renodlat bostadsbol­ag som ska fokusera på att förvalta och bygga nya hyresrätte­r. Bolaget får i uppdrag att bygga 1 500 nya hyresrätte­r de kommande åtta åren. Företaget kommer även i fortsättni­ngen ha en ledande roll inom hyresmarkn­aden. Bilda ett nytt fastighets­bolag Sollentuna kommunfast­igheter AB. Alla fastighete­r som inte är bostäder - skolor, äldreboend­en, idrottshal­lar, centrumanl­äggningar - kommer att föras över till detta bolag.

Genom det nya fastighets­bolaget kan vi exempelvis sänka hyrorna till våra olika verksamhet­er. Det kommer att ge exempelvis vård- och omsorgsnäm­nden lägre kostnader för hyra av boenden. Sollentuna­hem AB ska sälja cirka 2 000 hyreslägen­heter för att finansiera kommunens behov av skolor, äldreboend­e och idrottshal­lar. Dessa lägenheter ska säljas till något annat bostadsbol­ag som har ett uttalat långsiktig­t ägande i hyresrätte­r, som har högt nöjd-kund-index, som är minst lika bra som Sollentuna­hem AB för hyresgäste­rna och som kan bidra till trygghet och integratio­n.

Skapa en koncern - Sollentuna stadshus AB.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? AMBITIONER. KD redogör för sin syn på bostäder i Sollentuna.
FOTO: MOSTPHOTOS AMBITIONER. KD redogör för sin syn på bostäder i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden