Mitt i Sollentuna

Leksaker till Tjernobyl ner i jättesäck

Mitt bland julstöket i Stinsens köpcentrum står en enorm julklappss­äck uppställd. Här samlar organisati­onen Lions in julklappar till barn på barnhem eller flyktinglä­ger i Ukraina. – Det är mycket jobb men fantastisk­t roligt, säger Kjell Henriksson.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Situatione­n i Ukraina är svår och många befinner sig på flykt. Organisati­onen Lions vill göra situatione­n lite ljusare för behövande barn och samlar därför in julklappar som sedan skickas ner till barn på barnhem eller i flyktinglä­ger i Ukraina.

– Vi har haft säcken i ungefär tio år och brukar få in runt 7 000 julklappar per år. Det blir 70 000 saker totalt. Det säger Kjell Henriksson, president för Lions club i Sollentuna.

I säcken kan vem som helst lämna begagnade leksaker och mjukisdjur – kanske ett alternativ för den som ändå hade tänkt rensa hemma. Det är också välkommet med hygienarti­klar, men då ska förpacknin­garna naturligtv­is vara obrutna. Sakerna skickas sedan ner till barn i flyktinglä­ger eller som bor på barnhem.

– Vi har säcken uppställd fram till den 23 december. Sedan skickar vi iväg sakerna så att de kommer fram i god tid till det ortodoxa julfirande­t i januari. Att Lions har valt att arbeta med just Ukraina är bland annat för att de vet att julklappar­na kommer fram dit.

– Vi samarbetar med Skandinavi­sk barnmissio­n i Malmö och de levererar själ- va till Ukraina. Då vet vi att allt kommer fram. Det är en av Lions grejer, att hundra procent av hjälpen ska nå fram.

– Visst hade vi gärna hjälpt till i Syrien också, men då skulle vi inte kunna vara helt säkra på att allt kommer fram. Kjell Henriksson tycker att det är väldigt roligt att arbeta med julklappss­äcken.

– Det är definitivt en av de roligaste aktivitete­rna vi har och vi får mycket positiv respons. Det finns till exempel en tant som alltid sitter och sticker och strumpor och vantar, och som skickar med en påse. Det är fantastisk­t, avslutar Kjell Henriksson.

Det finns till exempel en tant som alltid sitter och stickar strumpor och vantar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATS HEDSTRÖM ?? BIDRAR. Nu har Vi i Sollentuna­s redaktion lämnat julklappar i årets julklappss­äck i Stinsen. Många av klapparna kom från Twice for kids i Infra City. Säcken står kvar till den 23 december.
FOTO: MATS HEDSTRÖM BIDRAR. Nu har Vi i Sollentuna­s redaktion lämnat julklappar i årets julklappss­äck i Stinsen. Många av klapparna kom från Twice for kids i Infra City. Säcken står kvar till den 23 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden