Mitt i Sollentuna

Ännu en jul på slottet

Edsbergs slott håller öppet på julafton för den som vill komma och fira jul. Peter Holstad, kommunikat­ör på kultur- och fritidskon­toret och Anna Franzén, projektled­are Edsvik, är några av alla de som jobbar ideellt här på julafton.

- Anna Wettergård

Förra året hade vi både hemlösa och internatio­nella diplomater som inte visste vad de skulle göra på julafton.

Ett ställe som håller öppet för alla, för fjärde året i rad, är Edsbergs slott. – Det var mina barns idé. De ville ägna julafton åt att hjälpa andra. Det berättar Anna Franzén, projektled­are Edsvik.

Hon och ett antal andra – bland annat hennes barn – arbetar ideellt på julafton med att hålla slottet öppet. Kommunen lånar ut lokalen och kursgården Bergendal donerar julmaten. Hit kan vem som helst komma och få sig en julmåltid, en stunds umgänge eller lite julpysslan­de, helt gratis.

– Det är verkligen till för alla. Förra året hade vi både hemlösa och internatio­nella diplomater som inte visste vad de skulle göra på julafton. Alla umgicks tillsamman­s och det var jättetrevl­igt. Det berättar Peter Holstad, kammarjunk­are på slottet.

Han har inga problem med att arbeta ideellt på julafton istället för att fira med familjen.

– Nej tvärtom, det är ett nöje. Alla är så glada när de kommer hit. Dessutom är mina egna barn vuxna och det känns meningsful­lt att ägna julafton åt att göra något vettigt, säger han. En annan som ägnar julafton åt ideellt arbete är Bella Sho- hani. Hon äger frisersalo­ngen Topp Klipp i Sollentuna och kommer att hålla öppet på julafton för att klippa människor gratis.

– Det är första gången i år men jag har alltid velat göra något sådant här. Jag är en sådan person; jag älskar att hjälpa människor, säger hon.

Hon betonar att vem som helst är välkommen.

– Det är inte bara till för hemlösa. Barnfamilj­er som inte har råd att klippa sina barn eller pensionäre­r som har det svårt är också välkomna. Vem som helst!

Inte bara hon, utan även hennes anställda och ett antal volontärer, kommer att arbeta gratis på julafton. Hon har också kunder som har sponsrat med mat och kläder.

Att inte fira hela julafton med familjen har hon inga problem med.

– Jag är inget barn längre så det är inte lika viktigt. Jag kommer ändå att hinna hem och äta middag med familjen. Och jag tror att jag kommer bli väldigt glad av att göra det här, avslutar hon.

Ytterligar­e ett alternativ för den som inte vill eller kan fira en traditione­ll jul hemma är att ta sig till Sollentuna kyrka. Här finns det julmat och Kalle Anka, såväl som julbön och midnattsmä­ssa. Den som har möjlighet får betala hundra kronor för maten, men är det någon som inte kan betala så löser det sig också.

– Vi välkomnar alla. Människor som inte vill fira ensamma såväl som EUmigrante­r och nyanlända. Kan de inte betala så löser vi det. Det säger Katharina Wolf Erixon, diakon i Svenska kyrkan i Sollentuna.

– Julen kan vara laddad. Det är en tuff tid för många. Kan vi sprida någon slags ljusstråle ut i julen så är det värt det, avslutar hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ÖPPET. Edsbergs slott håller öppet på julafton för den som vill komma och fira jul. Peter Holstad, kommunikat­ör på Kultur- och fritidskon­toret och Anna Franzén, projektled­are Edsvik, är några av alla de som jobbar ideellt här på julafton.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ÖPPET. Edsbergs slott håller öppet på julafton för den som vill komma och fira jul. Peter Holstad, kommunikat­ör på Kultur- och fritidskon­toret och Anna Franzén, projektled­are Edsvik, är några av alla de som jobbar ideellt här på julafton.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KYRKÖPPET. I Sollentuna kyrka kan man fira julafton. Katharina Wolf Erixon säger att alla är välkomna hit.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KYRKÖPPET. I Sollentuna kyrka kan man fira julafton. Katharina Wolf Erixon säger att alla är välkomna hit.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRATIS KLIPPNING. Bella Shohani äger frisersalo­ngen Topp Klipp i Sollentuna och kommer att hålla öppet på julafton för att klippa människor gratis.
FOTO: PRIVAT GRATIS KLIPPNING. Bella Shohani äger frisersalo­ngen Topp Klipp i Sollentuna och kommer att hålla öppet på julafton för att klippa människor gratis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden