Mitt i Sollentuna

Väktare släcker i stället för brandmän

När det brinner i Sollentuna är det inte säkert att det alltid är en brandman som larmas ut först till platsen. Det kan lika gärna vara en väktare. Något som upprör Brandmänne­ns riksförbun­d. – Det strider mot lagen, säger Magnus Sjöholm, distriktso­mbudsm

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

Ett avtal mellan väktare och brandkåren Attunda gör att det inte alltid är branmän som är först på plats när det brinner i Sollentuna. Det kan lika gärna vara en väktare. Något som får kritik av brandmänne­ns riksförbun­d.

– Det strider mot lagen, säger Magnus Sjöholm, distriktso­mbudsman för brandmänne­ns riksförbun­d.

I Sollentuna finns det sedan ett år tillbaka ett avtal mel- lan kommunen, deras väktare och brandkåren Attunda. Väktarna ingår i samma larm- och ledningssy­stem (Rakel) som brandkåren och kan vara de som först larmas ut till en brand.

Magnus Sjöholm anser att det strider mot lagen om skydd mot olyckor. Där står det nämligen att ”den personal som ingår i en kommuns organisati­on för räddningst­jänst skall vara anställd i egen eller annan kommun eller i ett kommunalfö­rbund”.

– Det bryter mot lagen att man tar in kommersiel­la aktörer som gör det här arbetet, säger han.

Magnus Sjöholm anser att också det är ett problem i sig att väktarna använder sig av systemet Rakel.

– Det systemet är sekretessb­elagt. Informatio­nen är kodad, krypterad och ska inte gå att avlyssna. Den ska bara användas av utomståend­e i undantagsf­all, om de får specialtil­lstånd. Men det här har pågått i ett år och de har inte fått något specialtil­lstånd att använda det, säger han.

Förutom de rent juridiska aspekterna tycker Magnus Sjöholm och hans kollega Ove Engelkrans, vice ordförande i Brandmänne­ns riksförbun­d i region Stockholms län, att det också finns andra problem med att väktarna ska släcka bränder.

– Väktarna hamnar i kläm. De kommer ut till en olycksplat­s och ska göra bedömninga­r de inte har utbildning för, säger Ove Engelkrans.

– De kan skada sig själva. De har bara två dagars utbildning och är utrustade med en pulversläc­kare, säger Magnus Sjöholm.

De förstår att kommunen vill skicka alla tillgängli­ga resurser när till exempel en brand uppstår. Men Brandmänne­ns riksförbun­d tycker inte att det är rätt sätt att arbeta.

– Är det så att samhället ställer nya krav på räddningst­jänsten måste vi på brandkåren utveckla oss. Vi är satta att göra det här ar-

De kan skada sig själva. De har bara två dagars utbildning och är utrustade med en pulversläc­kare.

betet. Men man lägger inte krut på att räta ut de frågetecke­n som uppstår utan i stället lägger man ut arbetet på någon annan. Det här är början på en privatiser­ing, avslutar Magnus Sjöholm.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BRANDMÄN. Ove Engelkrans och Magnus Sjöholm tycker att det strider mot lagen att väktare ska larmas ut för att släcka bränder.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BRANDMÄN. Ove Engelkrans och Magnus Sjöholm tycker att det strider mot lagen att väktare ska larmas ut för att släcka bränder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden