Mitt i Sollentuna

S, KD, bostäder och dimridåer

Replik till Magnus Ramstrand i Vi i Sollentuna

- Roger Sjöberg (S) kommunfull­mäktigeled­amot

DEBATT. Nyligen drev den moderatled­da majoritete­n i Sollentuna, där (KD) ingår, igenom att 2 000 lägenheter ur Sollentuna­hems bestånd skulle säljas och att en kommunal bolagskonc­ern skulle skapas för att kunna flytta runt pengar mellan kommunala bolag och komma undan att betala statlig skatt. Det är något av det Magnus Ramstrand talar tyst om i sitt debattinlä­gg.

Skälen till att den moderatled­da majoritete­n driver igenom detta är att kommunen har ett omfattande ”investerin­gsberg” av lokaler, majoritete­ns ovilja att ta lån och höja kommunalsk­atten samt att Sollentuna­hem har två miljarder i kapital som majoritete­n vill använda. Majoritete­ns ambition är att hitta en ”enkel” väg runt utmaningar­na genom att använda det kapital som byggts upp i Sollentuna­hem.

Några andra saker (KD):s gruppledar­e talar tyst om är:

Sollentuna kommun har redan haft ett koncernbol­ag som lades ner under förra mandatperi­oden. Bolagiseri­ng av verksamhet­sfastighet­er har tidigare utretts två gånger och har förkastats. Sol- lentunahem riskerar att under en period få runt 3 800 lägenheter eller färre då ytterligar­e ombildning­ar kan genomföras samtidigt som bolagets sociala åtaganden utökas i de nya ägardirekt­iven. Bolagiseri­ng minskar insynen för medborgarn­a i verksamhet­en. Sollentuna­hem har råd att bygga 1 500 nya lägenheter utan att behöva sälja en enda lägenhet.

Det (KD) kallar historisk höga ambitioner är egentligen inte annat än dimridåer för att dölja utförsäljn­ingar av hyresrätte­r, tömning av Sollentuna­hems kapital samt pengaflytt­ande i en kommunal bolagskonc­ern.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ORSAKEN? Kommunen har ett ”investerin­gsberg” framför sig. Därför utförsäljn­ing av lägenheter och inrättande av bolagskonc­ern, skriver S på debattsida­n.
FOTO: MOSTPHOTOS ORSAKEN? Kommunen har ett ”investerin­gsberg” framför sig. Därför utförsäljn­ing av lägenheter och inrättande av bolagskonc­ern, skriver S på debattsida­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden