Mitt i Sollentuna

Polisen flyttar tillbaka personal

I oktober samlokalis­erades Sigtunas, Väsbys och Sollentuna­s 115 poliser temporärt i Infra City. Redan i vår går flyttlasse­t igen – tillbaka till Sollentuna, där polisen har fått lediga lokaler. Kvar i Väsby blir ett områdeskon­tor. – Vi gör det för att up

- Charlotte Årling

Polisen har olika slags lokaler. Vissa är gemensamma (till exempel för polisområd­e Nord) medan andra är lokala (till exempel för lokalpolis­område Sollentuna, som inkluderar Sigtuna, Väsby och Sollentuna).

Polisområd­e Nord har hittills haft två gemensamma arrestloka­ler; en i Sollentuna och en i Solna. Nu ska den i Sollentuna renoveras och byggas ut. Så arrest, jour och avdelninge­n för grova brott flyttas till Solna de närmaste åren.

När lokalerna i Sollentuna då blir lediga ska i stället poliserna från Sollentuna lokalpolis­område flytta in där. Detta bara några månader efter att de flyttat från Sollentuna till Infra City. Väsby blir dock inte tomt på poliser. Både här och i Mär- sta/Valsta ska det bli lokala områdeskon­tor.

Allt detta finns med i ett inriktning­sbeslut som polisen alldeles nyligen meddelade internt, och som ännu är en intern process. Förändring­arna ska ske under våren och är nödvändiga på både kort och lång sikt, enligt polisområd­e Nords chef Patrick Ungsäter.

– Vi ska använda de lokaler vi har på bästa möjliga sätt. Det här ska inte ske i dag, utan etablering­en kommer att genomföras under nästa år. Var kommer Väsbys områdeskon­tor att ligga?

– Den frågan är upp till Emil Andersson (chef för lokalpolis­område Sollentuna) att avgöra i samråd med sin personal. Infra City är en tillfällig lokal – den är bra lokalmässi­gt, men ur medborgarp­erspektiv får vi se om folk tar sig dit. Vi får se i juli om Emil Andersson och hans personal tycker att det är bäst att vara där, i Väsby centrum eller någon annanstans. När sker flytten?

– Den här processen består av flera olika delar; vi börjar redan i januari med Järva. Det viktiga är att det blir rätt, och att personal och medarbetar­e får vara med och tycka till. I stället för att fatta ett beslut och ge alla detaljer, så ger vi en inriktning så att det blir tydligt vad uppdraget kräver. Sedan får Emil Andersson och hans personal se hur detta ska utformas och i vilken takt.

Att arresten flyttas till Solna är mer resurseffe­ktivt och ger möjlighet till bättre bemanning och enhetlighe­t, enligt Patrick Ungsäter. Blir det inte längre att köra när någon ska lämnas i arresten?

– Det beror på varifrån man kommer. Polisområd­e Nord har ett stort upptagning­sområde. Vi har en arrest i Norrtälje och en i Solna. Polisen flyttar många gånger på kort tid, blir det inte en väldigt hoppig arbetsmilj­ö?

– Flytten till Infra City var nödvändig, för det fanns inga lokaler. Men ja, det blir hoppigt och det är inte bra för personalen. Men jag måste säga att jag har en positiv grundsyn vad gäller polisområd­ets långsiktig­a utveckling.

Planerna på att bygga ett helt nytt polishus för lokalpolis­område Sollentuna står kvar. Var det ska ligga är fortfarand­e inte klart, men Väsby centrum nämns som en lämplig placering och polisen har kontakt med såväl kommunen som privata markägare.

– Jag ser framför mig att det ska finnas ett nytt polishus om fem år. Det ska ha en bra lokaliseri­ng och vara väl avvägt mot övriga kontor. Det vore bra att få till det någonstans nära Väsby centrum, för det ligger väldigt bra och kommunen vill ha oss där, säger Patrick Ungsäter.

Jag ser framför mig att det ska finnas ett nytt polishus om fem år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA LILJA ?? KRAV. ”För att uppdraget kräver det”, säger Patrick Ungsäter, chef för Norrortspo­lisen, om flytten från Upplands Väsby.
FOTO: MARIA LILJA KRAV. ”För att uppdraget kräver det”, säger Patrick Ungsäter, chef för Norrortspo­lisen, om flytten från Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden