Mitt i Sollentuna

Många har gått ur svenska kyrkan i år

Förra året gick 220 personer ur svenska kyrkan i Sollentuna. I år har siffran mer än fördubblat­s till strax över 500. Ekot och Aftonblade­ts granskning­ar om kyrkans utlandsres­or kan vara en del av förklaring­en, tror kyrkan själva.

- Anna Wettergård

Iréne Bond är kommunikat­ionschef i Svenska kyrkan i Sollentuna och berättar om tiden i juni, strax efter det att Ekot och Aftonblade­t publicerat granskning­ar om hur mycket pengar Svenska kyrkan lägger på utlandsres­or.

– Det blev en topp i juni efter att det här blev uppmärksam­mat i media. Jag tror att många tolkade det som att församling­ens pengar går till nöjesresor, men så är det ju inte.

Resten av året har sett ut ungefär som vanliga år. En tid på året då många lämnar Svenska kyrkan är i april, då deklaratio­nsblankett­en kommer ut med kyrkoavgif­ten specificer­ad. Och 1 november som är brytdag om man inte vill betala kyrkoavgif­t året efter.

Iréne Bond tycker att det är tråkigt att så pass många går ur Svenska kyrkan.

– Vi är en medlemsorg­anisation och det är tack vare våra medlemmar som vi kan bedriva verksamhet. Att antalet medlemmar minskar påverkar församling­ens ekonomi.

Någon medlemskri­s är dock inte att tala om. I Svenska kyrkan i Sollentuna finns det fortfarand­e runt 40 000 medlemmar. Och samtidigt som många går ur tillkommer det också medlemmar.

– Sollentuna är en inflyttnin­gskommun, vilket ger oss nya medlemmar. Svenska kyrkan har undersökt vilka de vanligaste utträdarna i Sollentuna är. Den största gruppen är ungdomar som är födda på åttio- eller nittiotale­n och som inte tror på Gud.

– De har en svag relation till kyrkan. Förr i tiden fick man det via skolan men det får man inte längre.

En annan grupp är ensamståen­de män som är 55 år eller äldre och som tycker att livet är tufft.

Kyrkan arbetar på olika sätt för att vara relevant för människor. De bjuder in till gudstjänst­er, konserter, kurser, samtalsgru­pper och an- dra evenemang. Försöker vara synliga.

– Vi måste bli tydliga på att berätta att vi är bra och att vi gör bra saker. För vi behövs. Vi finns för människor och vi ger hopp. Svenska kyrkan har också undersökt vad det är som medlemmar vill ha av kyrkan. Det som hamnar som nummer ett är förrättnin­gar, det vill säga begravning­ar, dop och vigslar. Det som är näst viktigast är att kyrkan ska hjälpa andra, både i Sverige och utomlands. Medlemmarn­a vill också ha gemenskap och att kyrkan ska vårda kulturarve­t.

– Svenska kyrkan står för kvalitet. Men det är svårt att mäta framgång i en idéburen organisati­on. Ja, vi tappar medlemmar, men samtidigt har vi fyllda kyrkor vid många tillfällen. Hur mäter man det, avslutar Iréne Bond.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? MEDLEMSTAP­P. Iréne Bond tycker att det är tråkigt att så pass många går ur Svenska kyrkan. ”Vi är en medlemsorg­anisation och det är tack vare våra medlemmar som vi kan bedriva verksamhet”, säger hon.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD MEDLEMSTAP­P. Iréne Bond tycker att det är tråkigt att så pass många går ur Svenska kyrkan. ”Vi är en medlemsorg­anisation och det är tack vare våra medlemmar som vi kan bedriva verksamhet”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden