Mitt i Sollentuna

Stor frustratio­n på Malmvägen

– Det finns en enorm frustratio­n här. Vi behandlas med bakhanden. Det säger en boende på Malmvägen, som är minst sagt missnöjd med hur Sollentuna­hem sköter fastighete­n.

- Anna Wettergård

Sollentuna träffar två av Malmvägens hyresgäste­r, som bägge är enormt missnöjda med hur Sollentuna­hem sköter fastighete­n. De vill vara anonyma eftersom de är rädda för repressali­er. Den ena, som vi kan kalla Eva, har bott här i fem år. Den andra, som vi kan kallla Josef, har bott här i över fyrtio år.

– Förut var det fint här, säger Josef och sveper med handen över den stora terassen på baksidan av Malmvägen.

I dag är terassen täckt av vassa småstenar. I några hörn ligger bråte. Öppna dränerings­rör sticker upp ur marken. Men så har det inte alltid sett ut.

– Förut låg det asfalt här och det fanns gröna ytor. Nu är det katastrof. Det är bara där borta, utanför Sollentuna­hems kontor, som det fortfarand­e är fint.

Ungefär samma sak berättar han om de andra delarna av Malmvägen. På loftgångar­na fanns det en gång odlingar. Nu finns här bara tomburkar och cigarettpa­ket, spår efter de ungdomar som brukar hålla till här på kvällar och nätter. Att ringa störningsj­ouren är ingen idé – de kommer ändå inte. Nere på marknivå var det en gång grönt, och här fanns det kvarterslo­kaler och en gymnastiks­al. Nu står alla lokaler tomma och på marken finns det bara lera.

– Det är en strukturel­l nonchalans. De tar inte hand om fastighete­n. Alla felanmälni­ngar som man gör blir rutinmässi­gt nerlagda efter en halvtimme.

Det säger Eva och fortsätter:

– De vill inte göra någonting åt det här stället innan de får besked om det ska säljas till en annan hyresvärd.

Med det syftar hon på det beslut som fattades nyligen, att Sollentuna­hem ska sälja 2 000 hyresrätte­r. Än är det dock inte bestämt vilka av lägenheter­na i Sollentuna­hems bestånd som ska säljas.

Men Eva vill inte att lägenheter­na ska säljas till en annan hyresvärd.

– Ingen här vill bli såld till en annan hyresvärd. Skräckexem­plet är Carne- gie. Vi vill bo kvar och vi är rädda att en privat hyresvärd skulle höja hyrorna. Vi vill ombilda i stället, så att vi får ta ansvar här själva. Det handlar inte om att vi ska göra ett klipp på ombildning­en. Det handlar snarare om att vi är beredda att ta den risk som det innebär.

Att hyresgäste­rna är engagerade i fastighete­n saknas det inte exempel på. Nu har de till exempel bestämt sig för att rusta upp den stora terrassen själva, med hjälp av Centerpart­iet. Centerpart­iet ska köpa jord och gödsel på Bögs gård och transporte­ra upp till Malmvägen, så att de boende själva kan göra fint där.

– Vi som bor här är passionera­de. Vi tycker verkligen om det här stället och vi vill bo kvar. Vi vill göra vårt kvarter bättre, avslutar Eva.

 ??  ?? ENGAGERADE. – Vi tycker verkligen om det här stället och vi vill bo kvar. Vi vill göra vårt kvarter bättre, säger en boende på Malmvägen.
ENGAGERADE. – Vi tycker verkligen om det här stället och vi vill bo kvar. Vi vill göra vårt kvarter bättre, säger en boende på Malmvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden